سرطان مری چیست و چه انواعی دارد؟
سرطان مری (Esophageal Cancer) نوعی سرطان است که در مری یا سرخ نای (بخشی از لوله گوارش) ایجاد میشود.
طبق گفته انجمن سرطان آمریکا در سال ۲۰۲۱:
حدود ۱۹،۲۶۰ مورد جدید سرطان مری تشخیص داده شده است (۱۵۳۱۰ در مردان و ۳۹۵۰ در زنان)
حدود ۱۵،۵۳۰ مرگ ناشی از سرطان مری (۱۲۴۱۰ در مردان و ۳،۱۲۰ در زنان)
About 19,260 new esophageal cancer cases diagnosed (15,310 in men and 3,950 in women)
(About 15,530 deaths from esophageal cancer (12,410 in men and 3,120 in women
https://www.cancer.org/cancer/esophagus-cancer/about/key-statistics.html
در ادامه به اینکه چرا سرطان مری میگیریم و سرطان مری چه انواعی دارد می پردازیم.
سرطان مری چیست؟
هنگامی که از بیماریهای جدی و خطرناک دستگاه گوارش صحبت میشود، همواره نام سرطان مری نیز به میان میآید. این نوع سرطان میتواند بخش و قسمتهای مختلفی از لوله مری را تحت تاثیر خود قرار دهد و آسیب و مشکلات مختلفی را برای فرد به وجود آورد. در این عارضه احتمال دارد بخش اتصال مری و معده نیز درگیر این بیماری شوند. به طور کلی باید گفت که مری به عنوان یکی از مهمترین بخشهای بدن شناخته میشود که وظیفهاش این است که مواد غذایی را از طریق گلو به معده منتقل کند. انواع سرطان مری عبارتند از:
- سرطان مری خوش خیم
- سرطان مری بدخیم
بیشتر بخوانید: آزمایش سیتولوژی چیست
سرطان مری خوش خیم چیست؟
تومورهای خوش خیم که غالبا غیر سرطانی هستند میزان رشد آنها در بدن نسبت به تومورهای بدخیم بسیار کند و آهسته تر است. اما این احتمال وجود دارد که این تورمورها به قدری بزرگ شوند که اندامهای مهم و حیاتی بدن را با خطرات و آسیبهای جدی روبهرو کنند. با توجه به تحقیقات باید گفت که رشد تومورهای غیر سرطانی در مری بسیار نادر است اما وجودش خطر ابتلا به سرطان مری را بسیار افزایش میدهد. از این رو یکی از مواردی که در سرطان مری باید با آن آشنا شوید، همین تومورهای غیر سرطانی است. معمولا سرطان مری خوش خیم علائم خاصی را بروز نمیدهد اما در برخی از موارد مشاهده شده که فرد با مشکلات مختلفی در بلع، درد قفسه سینه و یا برگشت غذا به لوله مری دست و پنجه نرم میکند.
بدانید: پاتولوژیک چیست؟
سرطان مری بدخیم چیست؟
تومورهایی که فرد در سرطان مری بدخیم فرد به آنها دچار میشوند، به مانند تومورهای خوش خیم سرعت رشد آنها کم نیست، بلکه این نوع تومورها سرعت رشد بسیار بالایی دارند و به سرعت در بدن گسترش مییابند. همچنین این تومورها معمولا به بخشهای مختلف بدن نیز منتقل شده و فرد را با آسیبهای جدی و خطرناکی روبهرو میکند. از این رو یکی از مهمترین مواردی که باید در هنگام آگاهی یافتن از سرطان مری با آن آشنا شوید، سرطان مری بدخیم است تا با راهکارهای مختلف از بروز آن جلوگیری کنید.
بخوانید: کولونوسکوپی هر چند وقت یکبار باید انجام شود
انواع سرطان مری
سرطان مری به طور کلی شامل دو نوع زیر است:
- سرطان مری سلول سنگفرشی
- سرطان مری آدنوکارسینوما
سرطان مری سلول سنگفرشی
در برخی از مواقع سرطان در سلولهای صاف و نازکی که در پوشش داخلی مری قرار دارند، شکل میگیرد. در این نوع از سرطان معمولا قسمتهای میانی یا بالایی لوله مری درگیر میشود، اما باید گفت احتمال دارد که سرطان در سایر بخشها نیز شکل بگیرید.
بیشتر بخوانید: تفسیر آزمایش خون
سرطان مری آدنوکارسینوما
در برخی از مواقع نیز مشاهده میشود که سرطان در سلولهای غده لنفاوی مری شکل میگیرد که در اصطلاح به آن سرطان آدنوکارسینوما میگویند. این سرطان بر خلاف نوع قبلی در قسمت پایین لوله مری شکل گرفته و آن را تحت تاثیر خود قرار میدهد.
هر دوی این موارد حالت خوش خیم و بدخیم دارند و از این رو در صورت بروز علائم، باید به پزشک مراجعه کنید، تا بهترین روش درمانی را در پیش بگیرید.
آیا سرطان مری کشنده است؟
پس از آن که افراد متوجه میشوند سرطان مری چیست، سوال بعدی که در ذهن آنها شکل میگیرد، این است که چقدر احتمال مرگ و میر از طریق سرطان مری وجود دارد. عوامل مختلفی در جواب این سوال دخیل هستند که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آیا تومورهای شکل گرفته در بدن فرد از نوع خوش خیم است یا بدخیم؟
- بیمار در چه مرحلهای از رشد تومورهای سرطانی متوجه سرطان مری شده است؟
- بیمار چه سنی دارد و سلامت کلی بدن او چگونه است؟
اما به طور کلی باید گفت که سرطان مری از انواع سرطانهای خطرناک در جهان است. طبق آمار در بین انواع سرطان که سبب مرگ و میر میشوند، سرطان مری در جایگاه ششم قرار دارد و از این رو باید بیش از پیش آن را جدی گرفت. آمار این سرطان در مناطق جغرافی مختلف کاملا متفاوت بوده اما باید گفت که به طور کلی سرطان مری در آقایان بیشتر از بانوان اتفاق می افتد.
دلیل سرطان مری چیست؟
سرطان مری معمولا بدون هیچ دلیل و منطق خاصی در بدن شکل میگیرد، اما برخی از موارد احتمال مبتلاشدن به این بیماری را زیاد افزایش می دهد به شرح زیر است:
- افزایش سن
- رژیم غذایی نامتناسب
- مصرف دخانیات
افزایش سن
طبق آمار افرادی که سن آنها از ۵۰ سال بیشتر است، احتمال ابتلا به این بیماری در آنها افزایش مییابد.
رژیم غذایی نامناسب
یکی دیگر از مواردی که میتواند، احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش دهد، رژیم غذایی نادرست است. از این رو برای پیشگیری توصیه میشود که مصرف غذاهای چرب و ناسالم را به حداقل برسانید. همچنین مصرف انواع مختلف سبزیجات میتواند احتمال ابتلا به این بیماری را تا حدی کاهش دهد.
سیگار کشیدن
به طور کلی استعمال دخانیات عوارض مختلفی را برای بدن به وجود میآورد که یکی از این موارد آسیب به سلولهای مری است. از این رو اگر دخانیات مصرف می کنید، در معرض ابتلا به سرطان مری هستید، آن را ترک کنید.
رفلکس معده
رفلکس معده یا همان برگشت اسید معده میتواند سبب التهاب انتهای مری شود. اما باید گفت که میزان کمی از افراد به دلیل این مشکل به سرطان مری دچار شدهاند، اما با این وجود باید آن را جدی گرفت و به دنبال روشهایی برای رفع آن بود.
بخوانید: آزمایش عدم اعتیاد برای استخدام شامل چیست؟
سوالات متداول
سرطان مری (Esophageal Cancer) نوعی سرطان است که در مری یا سرخ نای (بخشی از لوله گوارش) ایجاد میشود.
سرطان مری خوش خیم چیست؟
معمولا سرطان مری خوش خیم علائم خاصی را بروز نمیدهد اما در برخی از موارد مشاهده شده که فرد با مشکلات مختلفی در بلع، درد قفسه سینه و یا برگشت غذا به لوله مری دست و پنجه نرم میکند.
سرطان مری بدخیم چیست؟
این نوع تومورها سرعت رشد بسیار بالایی دارند و به سرعت در بدن گسترش مییابند. همچنین این تومورها معمولا به بخشهای مختلف بدن نیز منتقل شده و فرد را با آسیبهای جدی و خطرناکی روبهرو میکند.
نتیجهگیری
سرطان مری یکی از سرطانهای پرخطر در جهان بوده که شامل دو نوع خوش خیم و بد خیم است. نوع خوش خیم آن معمولا خطری برای افراد ندارد اما نوع بدخیم آن میتواند آسیبهای زیادی را به بخشهای مختلف بدن وارد کند. ازبه یک آزمایشگاه مراجعه کنید و تست بدهید. همچنین اگر ساکن مشهد هستید و به دنبال تمیزترین آزمایشگاه مشهد هستید، می توانید با شماره ۰۵۱۳۸۴۶۶۶۳۳ تماس بگیرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.