آشنایی با سرطان معده و علل ابتلا به آن
سرطان معده چیست؟ سرطان معده به رشد سلول های سرطانی در داخل معده گفته میشود. تشخیص این نوع سرطان دشوار است چرا که بیشتر افراد معمولا در مراحل اولیه علائمی از خود نشان نمیدهند.
سرطان معده در مقایسه با انواع دیگر سرطان ها نسبتا نادر است، اما یکی از بزرگترین خطرات این بیماری، دشواری تشخیص آن است. از آنجا که سرطان معده معمولا علائم اولیه را بروز نمیدهد، تا زمانی که به سایر قسمت های بدن سرایت نکند، تشخیص داده نمیشود. تشخیص دیرهنگام سرطان معده، درمان این بیماری را بسیار دشوار میکند.
گرچه تشخیص و درمان سرطان معده دشوار است، اما با کسب دانش لازم، میتوان بر این بیماری غلبه کرد. به همین دلیل ما در این مقاله علائم سرطان معده را معرفی کرده و راه های درمان این بیماری خطرناک را بررسی میکنیم.
کدام عوامل باعث ایجاد سرطان معده میشود؟
معده شما (همراه با مری) فقط بخشی از قسمت فوقانی دستگاه گوارش شماست. معده وظیفه هضم غذا و سپس انتقال مواد مغذی به سمت سایر اندام های گوارشی شما، یعنی روده های کوچک و بزرگ را دارد.
سرطان معده زمانی اتفاق میافتد که سلول های سالم در سیستم هضم فوقانی سرطانی شده و از هدایت خارج میشوند و یک غده سرطانی ایجاد میکند. این روند بسیار آرام اتفاق میافتد. سرطان معده طی سالها متمادی تمایل به توسعه دارد.
عوامل تاثیر گذار در ابتلا به سرطان معده
سرطان معده ارتباط مستقیمی با تومورهای معده دارد. با این حال، عواملی وجود دارد که ممکن است خطر ابتلا سلول های سرطانی را افزایش دهد.
این عوامل خطرناک شامل برخی بیماری ها و شرایط خاص مانند :
- لنفوم (نوعی سرطان خون)
- عفونت های باکتریایی ناشی از میکروب معده (هلیکوباکترپیلوری)
- تومورهای دیگر دستگاه گوارش
- پولیپ معده ( رشد غیر طبیعی بافتی که در پوشش داخل معده تشکیل میشود)
از جمله عوامل شایع و خطرساز سرطان معده میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش سن به بالای ۵۰ سال
- افراد سیگاری
- کسانی که سابقه بیماری های خانوادگی دارند
- افرادی که نژاد آسیایی ( به ویژه شرق آسیا)، آمریکا جنوبی یا بلاروسی دارند.
در حالی که برخی عوامل ژنتیکی و سوابق شخصی شما میتواند در ابتلا به سرطان معده موثر باشد، برخی عادت های غلط زندگی میتواند خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش دهد:
- مصرف بیش از حد مواد غذایی شور و پرنمک
- خوردن زیاد گوشت
- عدم انجام ورزش های روزانه
- عدم طبخ صحیح و کامل غذا
چنانچه تصور میکنید در معرض ابتلا به سرطان معده هستید، باید آزمایش غربالگری انجام دهید. آزمایشات غربالگری زمانی تجویز میشود که افراد در معرض ابتلا به بیماری های خاص ولی بدون علائم باشد.
بیشتر بخوانید : خواندن آزمایش خون
علائم سرطان معده
به طور معمول هیچ علائم و نشانه های اولیهای از سرطان معده وجود ندارد. متاسفانه این بدان معنا است که تا زمانی که سرطان معده به مرحله پیشرفت نرسد، افراد مبتلا هیچ مشکلی را مشاهده نمیکنند.
برخی از رایج ترین علائم سرطان پیشرفته معده عبارت است از :
- حالت تهوع و استفراغ
- سوزش مکرر معده
- کاهش اشتها
- کاهش ناگهانی وزن
- نفخ مداوم
- سیری زودرس ( احساس سیر شدن تنها پس از خوردن مقدار کمی غذا)
- مدفوع خونین
- زردی
- خستگی بیش از حد
- درد معده
درمان سرطان معده
به طور کلی، سرطان معده یک یا چند روش درمان دارد:
- شیمی درمانی
- پرتودرمانی
- عمل جراحی
- دارو درمانی
برنامه دقیق درمانی شما به منشا و مرحله سرطان بستگی دارد.
در گذشته، هدف از درمان سلول های سرطانی در معده، جلوگیری از گسترش سلول های سرطانی در بدن بود. در صورت عدم درمان سرطان معده، ممکن است این بیماری به مکان های دیگر بدن گسترش پیدا کند. چنانچه سرطان معده توسط برخی معاینات یا آزمایشات زودتر تشخیص داده شود، پزشک میتواند با تجویز دارو، از پیشرفت و وخیم شدن وضعیت سرطان جلوگیری میشود.
روش های تشخیص سرطان معده
از آنجایی که افراد مبتلا به سرطان معده در مراحل نخست بیماری به ندرت علائمی از خود نشان میدهند، اغلب بیماری تا پیشرفت بیشتر تشخیص داده نمیشود.
برای تشخیص سرطان معده ابتدا پزشک معاینه جسمی را انجام میدهد تا هرگونه ناهنجاری را بررسی نماید. پزشکان ممکن است چندین آزمایش، همچون آزمایش خون را برای بررسی دقیق تر درخواست کند.
اگر پزشک اعتقاد داشته باشد که شما علائم سرطان معده را دارید، آزمایشات تشخیصی بیشتری انجام میگیرد. آزمایش های تشخیصی به طور خاص تومورها و سایر ناهنجاری های معده و مری را بررسی میکند. این آزمایشات شامل موارد زیر میباشد:
- آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی
- نمونه برداری از معده
- اسکن معده با اشعه ایکس
- آزمایشات تصویربرداری
پیشگیری از سرطان معده
از سرطان معده نمیتوان به تنهایی پیشگیری کرد. با این حال، میتوان خطر ابتلا به همه سرطان ها را با رعایت موارد زیر کاهش داد:
- حفظ وزن ایده آل
- انجام ورزش های روزانه
- داشتن رژیم غذایی متعادل
- پرهیز از مصرف بی رویه فست فود، نوشیدنی های گازدار
- ترک سیگار
- دوری از انواع نوشیدنی های الکلی
در بعضی مواقع، ممکن است پزشکان دارو هایی تجویز کنند که میتواند به کاهش احتمال ابتلا به سرطان معده کمک کند. این کار معمولا برای افرادی توصیه میشود که خود بیماری های خاصی دارند که در ایجاد سرطان معده تاثیرگذار است.
نتیجه گیری
اگر تشخیص سرطان معده در مراحل نخست انجام شود، احتمال بهبودی شما بالا میرود. در حدود ۳۰ درصد از افراد مبتلا به سرطان معده، حداقل ۵ سال پس از تشخیص سرطان زنده میمانند.
اکثر این بازماندگان تشخیص موضعی دارند، این بدان معناست که معده نمیداند منبع تشخیص سرطان کجاست. هنگامی که منبع تشخیص سرطان معده تشخیص داده نشود، درمان سرطان را دشوار میکند. هر چقدر از مدت زمان سرطان معده بگذرد و بیماری پپیشرفت کند، تشخیص آن سخت تر خواهد بود.
چنانچه شما هم خطر ابتلا به سرطان معده را حس میکنید، باید در آزمایشات بالینی و غربالگری این بیماری شرکت کنید. به منظور اهمیت سرطان معده و افزایش آمار این بیماری، توصیه میشود حتما در آزمایشات بالینی شرکت کنید. یکی از آزمایشات بالینی برای تشخیص سرطان معده، آزمایش نمونه برداری از معده میباشد که برای انجام این آزمایش میتوانید به آزمایشگاه ایران مهر مراجعه نمایید.
آزمایشگاه پاتولوژی ایران مهر، از بهترین آزمایشگاه های مشهد میباشد که با استفاده از با کیفیت ترین تجهیزات آزمایشگاهی و فناوری روز دنیا، بهتری خدمات را به شما مراجعین گرامی ارائه میدهد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.