سرطان حنجره چیست؟

سرطان حنجره چیست؟

سرطان حنجره (Laryngeal cancer) چیست؟ سرطان حنجره عمدتاً از نوع کارسینوم سلول‌های سنگفرشی بوده و منشأ آن‌ها از بافت پوششی حنجره است.

طبق گفته انجمن سرطان آمریکا در سال ۲۰۲۱:

حدود ۱۲،۶۲۰ مورد جدید سرطان حنجره (۹،۹۴۰ در مردان و ۲،۶۸۰ در زنان)

حدود ۳،۷۷۰ نفر (۳،۰۲۰ مرد و ۷۵۰ زن) بر اثر سرطان حنجره خواهند مرد

About 12,620 new cases of laryngeal cancer (9,940 in men and 2,680 in women)

About 3,770 people (3,020 men and 750 women) will die from laryngeal cancer

https://www.cancer.org/cancer/laryngeal-and-hypopharyngeal-cancer/about/key-statistics.html

به طور کلی سرطان حنجره جزو دسته سرطان های سر و گردن قرار دارد که در ادامه مقاله به توضیحات بیشتری از سرطان حنجره و عواملی که در دچار شدن به این بیماری نقش دارند، می پردازیم.

سرطان حنجره چیست؟ 

به طور کلی می‌توان گفت که سرطان، بیماری است که به دلیل رشد غیر قابل کنترل سلول‌های سرطانی به وجود می‌آید. این نوع سلول‌ها سبب بروز مشکلات و آسیب‌های مختلفی می‌شوند. در سرطان بدخیم حنجره نیز، سلول‌های سرطانی به حنجره حمله می‌کنند و معمولا بیشتر سرطان‌های حنجره در سلول‌های سنگفرشی شکل می‌گیرد.

سرطان‌ حنجره می‌تواند در بخش‌های مختلفی از این ناحیه بدن به وجود آید. حدود ۶۰ درصد از این بیماری در دهانه حنجره، یعنی فاصله‌ی بین تار‌های صوتی شکل می‌گیرد. حدود ۳۵ درصد از بیماری در بالای دهانه حنجره یعنی سوپرا گلوت ایجاد می‌شود. به طور کلی این بیماری را می‌توان در دسته سرطان‌های سر و گردن قرار داد که نوع وخیم آن می‌تواند آسیب و مشکلات مختلفی را برای فرد به وجود آورد.

سلول‌های سرطانی که در حنجره به وجود می‌آیند، احتمال دارد که از طریق خون یا غدد لنفاوی به سایر نقاط بدن گسترش یابند. لنف مایع آبکی است که باکتری و برخی از پروتین‌ها را از بین می‌برد. این مایع شکل لوبیایی دارد و می‌توان آن را در سراسر بدن مشاهده کرد.

بخوانید: lymphocytes چیست

تشخیص میزان رشد سلول‌های سرطانی حنجره با سیستم TNM

پزشکان و متخصصانی که در زمینه انواع مختلف سرطان فعالیت دارند، برای آن بتوانند میزان رشد‌ سلول‌های سرطانی حنجره را به راحتی تشخیص دهند، از سیستم TNM استفاده می‌کنند. به طور کلی می‌توان گفت که در این سیستم، T اندازه تومور را مشخص می‌کند، N برای این موضوع به کار می‌رود که آیا سرطان به غدد لنفاوی سرایت کرده یا خیر. M نیز مشخص می‌کند، که آیا سلول های سرطانی که در حنجره شکل گرفته‌اند به نقاط دیگر بدن گسترش یافته‌اند یا خیر.

مرحله T

T عددی در بازه ۱ تا ۴ را شامل می‌شود. تومور‌هایی که در یک محدود کوچک قرار دارند را T1 می‌نامند و هر چه این تومور بزرگ شود و در بخش‌های مختلفی از بدن گسترش یابد، عدد بیشتری به آن اختصاص می‌یابد. به عنوان مثال تومور‌های بزرگی که در خارج از حنجره در حال رشد کردن هستند، در دسته‌ی T4 قرار می‌گیرند.

مرحله N

حرف N عددی مابین ۰ تا ۳ را شامل می‌شود. اگر N0 باشد نشان می‌دهد که خوشبختانه هنوز غدد لنفاوی، درگیر سرطان حنجره نشده‌اند. اما N2 و N3 حاکی از آنند که برخی از غدد لنفاوی درگیر سلول‌های سرطانی شده‌اند.

مرحله M

در مرحله M به طور کلی با M0 و M1 روبه‌رو هستیم. M0 نشان می‌دهد که هنوز بیماری به سایر بخش‌های بدن سرایت نکرده و M1 حاکی از شیوع بیماری به سایر بخش‌های بدن است.

بخوانید: سیتولوژی چیست

گرید بندی سرطان حنجره

یکی دیگر از مواردی که باید در سرطان حنجره چیست با آن آشنا شوید، گرید بندی آن است. سرطان حنجره در گرید یک تا سه قرار می‌گیرد. گرید‌های پایین نشان می‌دهد که سلول‌های سرطانی، با سرعت کمتری رشد می‌کنند و احتمال آن که در سراسر بدن گسترش یابند، کم است. اما سرطان‌های گرید بالا اینگونه نیستند و سلول‌های سرطانی در آن‌ها به سرعت افزایش می‌یابند و به نوعی کنترل آن‌ها بسیار سخت است و معمولا به بخش‌های مختلفی از بدن گسترش می‌یابند. در این گرید فرد دچار سرطان حنجره بدخیم شده است.

علت سرطان حنجره چیست؟

سرطان‌ حنجره به مانند سایر سرطان‌ها، در اثر تغییر سلول‌ها به وجود می‌آید که در این سرطان، سلول‌های سرطانی در حنجره به وجود می‌آید. متاسفانه همچنان مشخص نشده که چرا DNA در سلول‌ها تغییر می‌کنند و سبب بروز این بیماری یا عارضه می‌شوند.

DNA به مجموعه‌ای از دستور‌العمل‌ها گفته می‌شود که زمان رشد و تولید مثل سلول‌ها را مشخص می‌کند. هنگامی که DNA تغییر کرده، رشد سلول‌ها را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد و به نوعی کنترل سلول‌ها برای رشد از دست خارج می‌شود. این موضوع سبب شده تا رشد سلول‌ها متوقف نشود و آنقدر ادامه می‌یابد تا رشد بافتی به نام تومور در بدن فرد شکل گیرد.

بخوانید: آزمایش dna

علائم سرطان حنجره چیست؟

  1. اگر دچار گلوله دردی هستید که با سرفه همراه است و سرفه‌های شما ادامه دار بوده و قطع نمی‌شود، باید به پزشک مراجعه کنید.
  2. هنگامی که صدا فرد به دلیل گرفتگی تغییر کند و بعد از حدود دو هفته بهبود نیابد، باید آن را جدی گرفت، چرا که می‌تواند یکی از علائم سرطان حنجره باشد.
  3.  درد در هنگام بلعیدن غذا
  4. گاها افرادی که به سرطان حنجره دچار هستند در گردن یا گلوی خود توده‌ای حس کرده که در صورت بروز چنین نشانه‌ای باید به پزشک مراجعه کنند.
  5. اگر در تنفس خود احساس ناراحتی دارید و یا دچار تنگی نفس هستید، باید سریعا دلیل آن را با انجام آزمایشات مختلف متوجه شوید.

این موارد می‌توانند نشان‌دهنده سرطان حنجره باشند، اما در صورت بروز هر کدام از این موارد نمی‌توان نتیجه گرفت که فرد دچار سرطان حنجره شده است. به همین دلیل در صورت بروز این عوامل بدون هیچ نگرانی و استرسی به پزشک مراجعه کنید.

ببینید: لیست بهترین آزمایشگاه های مشهد

عوامل ابتلا به سرطان حنجره چیست؟

عوامل مختلفی می‌تواند در بروز این بیماری نقش داشته باشد که در ادامه برخی از آن‌ها را بیان می‌کنیم:

  • سن: معمولا افرادی که بیش از ۵۵ سال سن دارند، احتمال داشته که به این بیماری دچار شوند.
  • جنسیت: به طور کلی مردان بیش از بانوان به سرطان حنجره دچار می‌شوند.
  • سابقه بیماری: آمار نشان می‌دهد که از هر ۴ نفری که سابقه سرطان سر و گردن دارند، یک نفر به سرطان حنجره مبتلا می‌شود.
  • شغل: افرادی که به طور کلی در معرض غبار اسید سولفوریک قرار می‌گیرند، یا افرادی که در محل‌هایی کار می‌کنند، که گاز خردل تولید می‌شود، احتمال دارد که به سرطان حنجره مبتلا شوند.
  • ضعیف بودن سیستم ایمنی: برخی از بیماری‌ها، سیستم ایمنی بدن را تا حد زیادی ضعیف می‌کنند. ضعیف شدن سیستم ایمنی می‌تواند ابتلا به سرطان حنجره را افزایش دهد.

نتیجه گیری

در این مقاله به توضیحی کامل ازسرطان حنجره چیست پرداخته ایم. عوامل مختلفی در ایجاد سرطان حنجره نقش دارد که با به روز علائمی خود را نشان می دهد اما لزوما علائم گفته شده در این مقاله نشان دهنده حتمی سرطان حنجره نیست ولی بهتر است که در صورت نیاز به پزشک مراجعه شود. همچنین شما می توانید برای انجام آزمایش های خود به آزمایشگاه ایران مهر که یکی از بهترین آزمایشگاه پاتولوژی در مشهد است، مراجعه کنید و در اسرع وقت نتایج آن را دریافت کنید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *