آزمایش آنزیم کبد

درباره آزمایش آنزیم کبد چه می‌دانید؟

یکی از بیماری های بدون علائم و پیشرونده، کبد چرب است که فقط زمانی فرد متوجه مشکل چربی کبد می‌شود که به صورت تصادفی آزمایش آنزیم کبد انجام دهد. دو آنزیم به عنوان آنزیم های کبد شناخته می‌شوند که تنها مختص سلول‌های کبد هستند. البته این دو آنزیم در دیگر قسمت های بدن مانند بافت ماهیچه ای به مقدار کم وجود دارد. اما به محض وارد شدن به جریان خون مشکلات مختلفی را برای سلامتی بدن وجود می‌آورند. هرچقدر مقدار آنزیم کبدی در خون بیشتر باشد، شخص در خطر و آسیب دیدگی بیشتری قرار می‌گیرد.

حالا اگر دوست دارید اطلاعات دقیق‌تری در مورد آزمایش آنزیم کبد به دست آورید، در این مطلب همراه ما باشید.

آنزیم کبد بر اساس واحد بین المللی سنجیده می‌شود

مقدار مناسب آنزیم های کبد در خون بر اساس واحد بین المللی مشخص شده است که میزان نرمال آنزیم ها در ۱۰۰ میلی لیتر خون حدود ۸ الی ۴۵ واحد است که در صورت بیشتر بودن این مقدار لازم است آزمایشات کنترلی بیشتری انجام دهید تا مشکل کبدی مشخص شود. یکی از آزمایش های تشخیص میزان آنزیم کبد آزمایش آنزیم کبد است که پزشک با بررسی علت های احتمالی این آزمایش را تجویز می‌کند. البته در کنار انجام آزمایش آنزیم کبد بررسی های لازم در زمینه سبک زندگی و عادات غذایی فرد هم بررسی می‌شود.

شایع ترین دلیل افزایش آنزیم های کبد در خون بیماری کبد چرب است. در واقع حدود ۲۵ الی ۵۱ درصد کسانی که با افزایش آنزیم کبد مواجه می‌شوند، دچار بیماری کبد چرب هستند. البته دلایل دیگری هم موجب افزایش آنزیم کبد می‌شود. مانند سندروم متابولیک، هپاتیت، مصرف الکل، هپاتیت، خود ایمنی، بیماری سلیاک، عفونت ویروسی و سرطان کبد که در این عمر تاثیرگذاراند.

همچنین خوب است بدانید مصرف برخی مسکن‌ها هم باعث افزایش آنز یم کبد می‌شود. همانطور که در ابتدای مقاله گفت این افزایش آنزیم کبد به تنهایی علامت خاصی ندارد اما برخی عوارض پنهانی می‌تواند دلیلی بر اتفاق افتادن این مشکل باشد.

کبد چیست و چه کاری انجام می‌دهد؟

پیشنهاد می‌کنیم اول ویدئو زیر را تا آخر تماشا کنید تا درک بهتری نسبت به کبد داشته باشید و سپس به سراغ ادامه مقاله بروید.

 

کبد در قسمت راست بالای شکم و زیر قفسه سینه قرار دارد و عملکردهای حیاتی مانند متابولیزه کردن بسیاری از مواد شیمیایی انجام می‌دهد. سلول های موجود در کبد به تولید بسیاری از پروتئین های خونی می‌پردازند. ساخت کلروفرم و تری گلیسیریدها توسط کبد انجام می‌شود و وظیفه سم زدایی از بدن را نیز دارد. همچنین به ذخیره برخی ویتامین ها می‌پردازد. اما در صورت مواجه شدن با مشکل کبد چرب، همان طور که از اسم مشکل مشخص است ، مقدار چربی اضافه در بافت کبد به وجود می‌آید که مشکل التهاب را به دنبال دارد. مشکل کبد چرب به دو نوع الکلی و غیر الکلی تقسیم می‌شود. در صورت عدم تشخیص این مشکل درصد بهبودی کاهش پیدا می‌کند و گاهی به از بین رفتن فیبروز سلول های کبدی می‌انجامد. حتی ممکن است کبد دیگر قادر به انجام فعالیت خود نباشد.

بیماری هپاتیت اصلی ترین دلیل برای انجام آزمایش آنزیم کبد

هنگام ابتلا به بیماری هپاتیت متخصص برای شروع درمان، آزمایش آنزیم کبد را تجویز می‌کند. اما در صورتی که با علائم پنهانی مانند ادرار تیره، بی اشتهایی، تهوع و استفراغ، ضعف و خستگی، زرد شدن سفیده چشم و پوست مواجه هستید، انجام آزمایش خون جهت آزمایش آنزیم کبد الزامی است.

عوامل تاثیرگذار بر روی کاهش آنزیم کبد

در صورت روبرو شدن با موارد زیر احتمال این که درصدی از آنزیم کبد کاهش پیدا کرده باشد، بسیار زیاد است:

  • مصرف بیش از حد الکل
  • مصرف خودسرانه قرص های مسکن و ضد التهاب مانند ایبوپروفن و استامینوفن
  • خوردن برخی خوراکی های حاوی رنگ های غیر مجاز
  • سبک زندگی ناسالم
  • داشتن اضافه وزن

افزایش آنزیم کبد با مصرف دارو

افزایش آنزیم کبد توسط دارو در طیف های گسترده قرار می‌گیرد. میزان اندازه گیری سطح بالا بودن آنزیم کبدی توسط آزمایش خون مشخص می‌شود. با انجام آزمایش خون آسیب ناشی از مسمومیت با دارو مشخص خواهد شد و روند درمانی اجرا می‌شود. جالب است بدانید هر دارویی با احتمال افزایش درصد آنزیم کبد همراه است. اما مصرف برخی داروهای مسکن آسیب جدی تری به کبد می‌رساند.

 

بیشتر بخوانید : سیتولوژی چیست؟

بیماری کبد چرب و افزایش آنزیم کبدی با مصرف الکل

مصرف الکل یکی از اصلی ترین دلایل ایجاد بیماری کبد چرب است که اغلب با احساس ناراحتی و درد در سمت راست شکم همراه می‌شود. اما ممکن است هیچ علامت نداشته باشد و پزشک زمانی این بیماری را تشخیص می‌دهد که فرد الکل مصرف می‌کند یا دچار سندروم متابولیک است.

در آخر آزمایش خون جهت بررسی میزان آنزیم های کبد تجویز می‌شود.

هپاتیت به‌ عنوان یک ویروس باعث التهاب کبد می‌شود

هپاتیت ویروسی است که باعث التهاب کبد می‌شود. این مشکل به دلایل گوناگون رخ می‌دهد و با علائمی مانند درد عضلانی، خستگی، حالت تهوع، تیرگی ادرار و خارش پوست همراه است. همچنین مصرف الکل و داروهای غیرمجاز ممکن است بیماری هپاتیت را به دنبال داشته باشد.

التهاب کبدی که بر اثر مصرف الکل اتفاق می‌افتد را هپاتیت الکلی می‌نامند. پزشک در این مواقع وقوع هر نوع هپاتیت آزمایش خون را جهت مشخص کردن آنزیم کبد تجویز می‌‍کند تا براساس آن شیوه های درمانی را پیاده‌سازی کند.

هنگام مواجه شدن با بیماری کبد چرب با پزشک نهایت همکاری را داشته باشید

در صورت مواجه شدن با کبد چرب بر اثر مصرف الکل، حتما روند درمانی را به بهترین صورت ممکن پیش ببرید. همیشه مشکل کبد چرب به دلیل نحوه زندگی کردن رخ می‌دهد. پس هر چقدر تلاش خود را سبک زندگی سالم انجام دهید، مطمئنا باید مشکل مواجخ نخواهید شد. یکی از راه کارهای درست زندگی کردن تناسب وزن است. پس تلاس کنید در طول روز تحرک کافی داشته باشید. همچنین داشتن رژیم غذایی سالم و متعادل هم در این قضیه بسیار تاثیرگذار است.

 

بیشتر بخوانید : آزمایش چکاپ چیست؟

سیروز، یکی از دلایل رایج تخریب کبد

بیماری سیروز تخریب دائمی کبد را به دنبال دارد و از عملکرد مناسب کبد جلوگیری می‌کند. حتی ممکن است موجب نارسایی کبد هم شود. اگر با علائمی چون خستگی و خارش پوست مواجه هستید، احتمال این بیماری وجود دارد. همچنین افرادی که با بیماری کبد چرب یا هپاتیت روبه‌رو هستند و نتوانستند روند درمان بیماری خود را به خوبی طی کنند ممکن است در معرض سیروز هم قرار گرفته باشند.

چه مواقعی لازم است برای انجام آزمایش آنزیم کبدی به پزشک مراجعه کنیم؟

معمولاً این آزمایش توسط پزشک تشخیص داده می‌شود. بنابراین لازم نیست بدون هیچ دلیلی این آزمایش را انجام دهید. البته در صورت مواجه شدن با افزایش درصد آنزیم متخصص برای بررسی های دقیق تر آزمایشات بیشتری تجویز می‌کند. بنابراین لازم است آمادگی لازم را برای روند درمانی و انجام آزمایشات متعدد به دست آورید.

جمع بندی

وجود  آنزیم کبدی در خون به دلایل مختلف اتفاق می‌افتد. البته اصلی ترین دلیل آن بالا بودن چربی کبد است. اما هرچقدر سالم زندگی را تجربه و برنامه موثری برای سبک زندگی انتخاب کنید؛ مطمئنا با مشکلات کبدی مواجه نمی‌شوید و به طور کل، آزمایش آنزیم کبدی زمانی انجام می‌شود که به پزشک با پی بردن به یکی از بیماری های تاثیرگذار بر روی افزایش آنزیم های کبدی آزمایش خون را تجویز می‌کند.

لازم به ذکر است که برای نمونه برداری و همچنین انجام آزمایش آنزیم کبد، باید به یک آزمایشگاه معتبر مراجعه نمایید. ایران مهر، یک آزمایشگاه پاتولوژی در مشهد است که می‌تواند بهترین خدمات را به شما ارائه دهد. این آزمایشگاه با به کارگیری از جدیدترین فناوری ها و با کیفیت ترین تجهیزات آزمایشگاهی، سعی در ارائه هرچه بهتر خدمات خود به مراجعین خود دارد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *