lym در آزمایش خون

در آزمایش خون lymph یا همان لنفوسیت به چه معناست؟

lymphocytes یا به مخفف lymph یکی از انواع گلبول‌های سفید است که وظیفه اصلی آن مبارزه با بیماری‌های سرطان و عفونت‌هاست. lym در آزمایش خون به معنی میزان این گلبول در خون است. نام دیگر lymph، لنفوسیت است.

در ادامه به توضیحات کامل lymph یا لنفوسیت می پردازیم.

اکثر افراد با وظیفه گلبول‌های سفید در خون آشنایی دارند. گلبول‌های سفید که دارای انواع مختلفی هستند، که در خون وظیفه دفاع از بدن در برابر بیماری‌های مختلف را دارند. یکی از انواع گلبول‌های سفید لنفوسیت و یا lymphocytes است و تولید آن در مغز استخوان اتفاق می‌افتد. به دلیل اهمیت این گلبول سفید، در آزمایش خون lymph میزان لنفوسیت را اندازه‌گیری می‌کنند و در برگه آزمایش به اختصار آن را با lym نمایش می‌دهند. در این مقاله lym در آزمایش خون را معرفی کرده و با نتایج آن آشنا می‌شویم.

Lym در آزمایش خون چیست؟

آزمایش خون از ساده‌ترین آزمایش‌هایی است که پزشکان برای فهمیدن بیماری فرد آن را تجویز می‌کنند. در آزمایش خون، نمونه خون از فرد گرفته می‌شود و با انجام آزمایش‌هایی میزان موارد مختلف در خون مانند گلبول سفید، گلبول قرمز، پلاسما و … چک می‌شود و مقادیر به دست آمده از آزمایش‌ها در برگه‌ای تحت عنوان برگه نتیجه آزمایش خون ثبت می‌شود تا پزشک بتواند به کمک این مقادیر متوجه بیماری فرد شود. همان‌طور که پیش‌تر گفته شد میزان گلبول سفید در خون یکی از مواردی است که در حین آزمایش بر روی نمونه خون فرد چک می‌شود. lymphocytes و یا لنفوسیت یکی از انواع گلبول‌های سفید است که وظیفه اصلی آن مبارزه با بیماری‌های سرطان و عفونت‌هاست. از مخفف کلمه lymphocytes یعنی lym در برگه نتیجه آزمایش خون lymph استفاده می‌کنند تا میزان لنفوسیت در خون را اعلام کنند.

گفتنی است لنفوسیت باید به میزان معینی در خون وجود داشته باشد و چه حد آن از میزان مجاز کمتر و چه بیشتر شود، برای فرد خطرناک است. در ادامه این مطلب با آشنایی با انواع لنفوسیت و سطح مجاز این گلبول سفید در خون با ما همراه باشید.

لنفوسیت دارای چه انواعی است؟

لنفوسیت دارای دو نوع مختلف است که یکی لنفوسیت نوع T و دیگری لنفوسیت نوع B است. هر دو این لنفوسیت‌ها از سلول‌های بنیادی مغز استخوان سرچشمه می‌گیرند.

وظیفه لنفوسیت نوع T در بدن کمک به از بین بدن سلول‌های سرطانی و کنترل ایمنی بدن است. لنفوسیت نوع B نیز موجب ساخت آنتی بادی در بدن می‌شود. به این صورت که این آنتی بادی‌ها از نوع پروتئینی بوده و برای مبارزه با آنتی‌ژن‌ها که مواد خارجی وارد شده به بدن هستند، تولید می‌شوند. این دو نوع لنفوسیت یعنی لنفوسیت نوع T و لنفوسیت نوع B به کمک هم وظیفه ایمن نگه داشتن بدن را دارند و اجزای اصلی سلول‌های پاسخ ایمنی سازگار را تشکیل می‌دهند.

سطح مجاز لنفوسیت در خون چه میزان است؟

همان‌طور که پیش‌تر گفته شد بالا و پایین بودن میزان لنفوسیت در خون خطرساز است و به همین دلیل فرد باید با چکاپ‌های مختلفی که انجام می‌دهد، میزان لنفوسیت را به کمک دکتر در بدن خود تشخیص دهد.

بیشتر بخوانید: سیتولوژی چیست؟

بالا بودن سطح لنفوسیت

لنفوسیت ابزاری دفاعی در بدن است که بالا رفتن سطح آن در بدن انسان می‌تواند نشان‌گر وجود عفونت و یا نوعی التهاب باشد. در برخی از مواقع بالا بودن میزان لنفوسیت نشان‌دهنده بیماری لنفوسیتوز است. لنفوسیتوز بیماری خطرناکی است که در اثر سرطان خون، بیماری‌های ایمنی مانند بیماری التهابی روده و همچنین عفونت‌های مزمن به وجود می‌آید.

پایین بودن سطح لنفوسیت

در برخی از مواقع سطح لنفوسیت ممکن است به خاطر انجام ورزش‌های شدید به وجود آمده باشد، از این رو نشان دادن میزان بالای آن در برگه آزمایش آن چنان خطرساز نیست. همچنین لنفوسیت می‌تواند به خاطر استرس شدید و سوء تغذیه نیز به کمتر از حد مجاز در بدن برسد. گاهی نیز پایین بودن میزان این گلبول سفید به معنای بیماری لنفوسیتوپنی یا لنفوپنی است. این بیماری از بیماری‌های ارثی بوده و از طریق پدر و مادر به فرزند منتقل می‌شود. البته بیماری لنفوپنی تنها یک بیماری ارثی نیست بلکه می‌تواند به عنوان یکی از اثرات جانبی بیماری‌های خود ایمنی، بیماری ایدز، بیماری‌های عفونی، بیماری‌های عصبی مانند بیماری اسکلروز و بیماری آتاکسی در بدن انسان به وجود بیاید.

بیشتر بخوانید: آزمایش های ضروری برای آقایان

گفتنی است بالا یا پایین‌تر بودن میزان لنفوسیت در بدن به صورت مقطعی اتفاق می‌افتد و همیشه نشان‌دهنده بیماری‌های حاد نیست. در بسیاری از مواقع بالا و یا پایین بودن میزان لنفوسیت در بدن نشان‌دهنده واکنش بدن به بیماری‌های التهابی و عفونی بوده و پس از مدتی این میزان به حد مجاز خود برمی‌گردد. اگر میزان لنفوسیت در خون به مدت مدیدی پایین و یا بالا بماند، می‌تواند نشان‌دهنده ابتلای فرد به بیماری‌های خطرناک باشد.

نتایج lym در آزمایش خون چه حالت‌هایی دارد؟

مقدار lym در آزمایش خون lymph به طور کل ۴ حالت را نشان می‌دهد که هر کدام از این موارد نشان‌دهنده یک بیماری خاص در بدن فرد است.

کمتر بودن سلول‌های B از میزان مجاز

اگر سلول‌های B از میزان مجاز کمتر باشد، فرد ممکن است به بیماری‌های لوسمی لنفوبلاستی حاد و یا بیماری HIV مبتلا شده باشد.

بیشتر بودن سلول‌های B از میزان مجاز

اگر سلول‌های B در بدن فرد آزمایش‌دهنده بیشتر از میزان مجاز باشد، ممکن است بیمار به بیماری‌های ژنتیکی سندروم DiGeorge، لوسمی لنفوسیتی مزمن، میلوما متعدد و ماکروگلوبولینمی والدن استروم که نوعی از بیماری‌های سرطانی است مبتلا شده باشد.

کمتر بودن سلول‌های T از میزان مجاز

اگر سلول‌های T از میزان مجاز کمتر باشد، ممکن است فرد دچار بیماری‌های ژنتیکی از زمان تولد، یکی از انواع مختلف بیماری‌های سرطانی و بیماری HIV مبتلا شده باشد. گفتنی است کم بودن این سلول‌ها می‌تواند HIV را به ایدز تبدیل کند و بیمار را در خطر بیماری بزرگ‌تر و حادتری قرار دهد.

بیشتر بخوانید: ایدز چیست؟

بیشتر بودن سلول‌های T از میزان مجاز

اگر سلول‌های T از میزان مجاز در بدن بیشتر باشد، ممکن است فرد آزمایش‌دهنده دچار بیماری‌های مختلفی چون سرطان گلبول‌های سفید، سرطان خون، سل، بیماری‌های ریوی، عفونت‌های ویروسی مانند مونونوکلئوز عفونی، توکسوپلاسموز که از عفونت‌های ناشی از انگل شکل می‌گیرد و بیماری‌های مقاربتی مانند سفلیس شده باشد.

نتیجه گیری

لنفوسیت یکی از انواع مختلف گلبول‌های سفید است که در بدن وظایف مهمی را بر عهده دارد. مقدار لنفوسیت در خون باید در حد مجازی باشد و کمتر بودن یا بیشتر بودن آن موجب به وجود آمدن بیماری‌های مختلفی در بدن می‌شود. برای متوجه شدن میزان لنفوسیت در بدن آزمایش خون lymph توسط دکتر تجویز می‌شود و در برگه نتیجه آزمایش خون مقدار این نوع از گلبول‌های سفید را در جلوی مقداری به نام lym می‌نویسند. گفتنی است lymph مخفف lymphocytes (همان نام انگلیسی لنفوسیت) است. آزمایشگاه ایران مهر بهترین آزمایشگاه مشهد است که از بروزترین امکانات و تجهیزات آزمایشگاهی و کادر مجرب جهت تسهیل فرآیند آزمایش و نمونه گیری از مشتریان استفاده می‌کند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *