آزمایش MPV

آزمایش MPV چیست؟

MPV در آزمایش خون چیست؟ آزمایش MPV یک نوعی تست خونی است که تعداد پلاکت های خون را اندازه گیری می شود. یکی از وظایف پلاکت ها بهبود زخم ها و جلوگیری از خون ریزی های شدید است. کم یا زیاد بودن mpv میزان پلاکت های خون می تواند نشان دهنده یک بیماری خطرناک باشد.

MPV چیست؟

سلول های مختلفی در خون وجود دارد، به عنوان مثال گلبول های سفید، گلبول های قرمز و پلاکت ها. پزشکان آزمایش خون را به دلیل بررسی علائم و مشکلات سلامتی از شما می خواهند. آزمایش کامل خون (CBC) جزو مهم ترین تست هایی است که امکان دارد پزشکتان از شما بخواهد. سی بی سی CBC یک واژه برای یک سری از تست ها می باشد که به نوع خاصی از سلول های خون شما توجه می کند. یکی از ارزیابی هایی که در زمان تست خون کامل از شما گرفته می شود، معادل حجمی پلاکت MPV است.

بخوانید: چگونه آزمایش خون را بخوانیم؟

این آزمایش مقدار پلاکت ها را در هر میکرولیتر (mcl) خون نشان می دهد. این مقدار معادل تعداد پلاکت هایی است که شخص به صورت میانگین در هر میکرولیتر خون دارد. مقدار مناسب پلاکت ها چیزی بین ۱۵۰ هزار الی ۴۰۰ هزار در هر میلی لیتر ml در افرادی با بدن سالم است. این تعداد به ارزیابی حساب کردن پلاکت که مقدار پلاکت های موجود در خون را انداره گیری می کند، ارتباط تنگاتنگی دارد. مقدار پلاکت های پائین به عنوان ترومبوسیتوپنی شناخته می شود. پلاکت بالا را هم ترومبوسیتوز می نامند.

پلاکت چیست؟

پلاکت سلول های ریزی در خون می باشند که وظیفه اساسی در جلوگیری از خون ریزی هستند و نقش مهمی در لخته شدن خون دارند. مثلاً زمانی بدن تان زخم می شود، پلاکت های موجود در خو ن به یکدیگر می چسبند تا جلوی خون ریزی را بگیرند. بعضی اوقات اختلالات پلاکت نشان دهنده اختلال یا مشکلات برای سلامتی شماست. ترومبوسیت نام دیگر پلاکت است. که از مشتقات سلول ها بزرگ تر تولید شده و در مغز استحوان به نام مگاکاریوسیت وجود دارند.

لازم است بدانید که چند مورد می تواند بر MPV تاثیر گذار باشد؛ می تواند در زندگی در ارتفاع و انجام تمرین و ورزش های شدید و منظم نیز تاثیر بگذارذ. قبل از اینکه تصمیمی درباره نتایج و استایل زندگی تان بگیرید، با پزشکتان مشورت کنید تا به یک نتیجه و برنامه دقیق برسید.

آزمایش MPV چگونه انجام می شود؟

آزمایش MPV به وسیله گرفتن خون از رگ های موجود در زیر پوست بازو یا ساعد است. گرفتن خون از شما وقت زیادی را از شما نمیگیرد و ناراحتی ای برای شما ایجاد نمی کند. بعضی وقت ها امکان دارد فردی پس از خون دادن احساس سبکی سر یا سرگیجه داشته باشند. این اتفاقات امکان دارد در هنگام خون دادن نیز به وجود آید. برای کنترل کردن این حالات کافیست چند نفس عمیق و کند بکشید.

امکان دارد روی سطح بدن بعضی از افراد یک لکه خونی کوچک یا کبودی به وجود آید. اغلب مریض ها بعد از دادن آزمایش خون حس خوبی را تجربه می کند اما امکان دارد بعضی از افراد به مدت ۲۴ ساعت احساس درد خیلی خفیفی در محل فرو رفتن سوزن داشته باشند. پس از گرفتن خون توسط کارشناس مربوطه،  آن را داخل دستگاه قرار می دهد تا میزان پلاکت ها را محاسبه و نتایج را کشف کنند.

آیا آزمایش MPV خون خطر دارد؟

این آزمایش خیلی مطمئن و می توان گفت بی خطر است و اختلالاتی که پس از آن به وجود می آید بسیبار نادر است. درصورتی که سابقه خونریزی دارید امکان دارد پس از انجام آزمایش دچار خونریزی شوید. در این صورت حتما پزشک خود را از سابقه بیماری خود مطلع کنید.

جواب آزمایش MPV کی می آید؟

زمان مشخص شدن نتیجه تست پلاکت متفاوت است. این تست در بیماستان ها برای افرادی که برای عمل جراحی به آن ها مراجعه می کنند به صورت سریع و اورژانسی صورت میگیرد و نتایج آن خیلی سریع اعلام می شود. اگر این تست را در یک آزمایشگاه خصوصی یا وابسته به موسسات دانشگاهی انجام دهید، اعلام نتیجه آن چند روزی زمان می برد.

ببینید: لیست بهترین آزمایشگاه های مشهد

بالا بودن MPV در آزمایش خون یعنی چه؟

بالا بودن تعداد پلاکت زمانی صورت می پذیرد که چیزی باعث تولید زیاد پلاکت توسط مغز اسخوان اتفاق می افتد. زمانی که دلیل آن ناشناس باشد، ترومبوسیتوز یا Thrombocytosis اساسی یا اولیه نامیده می‌شود. زمانی که به علت عفوت یا مشکلات دیگر تعداد پلاکت ها زیاد می شود، ترومبوسیتوز ثانویه نام دارد.

افزایش یافتن خطر لخته شدن خون

زمانی مقدار پلاکت های خون بدن آدم بیش از حد باشد، خون به راحتی لخته می شود. این یک فرایند طبیعی حفاظتی در برابر خونریزی می باشد. بدن انسان پلاکت های زیادتری را در زمان یک زخم و بعد از آن می سازد. از آنجایی که دلیل لخته شدن خون، پلاکت ها هستند، امکان ایجاد لخته های خون خطرناک در بعضی از اندام های بدن مانند بازو یا پاها می شود. این لخته خون امکان دارد به سایط نقاط بدن آدم به حرکت در آید.

بخوانید: lymphocytes در آزمایش خون چیست؟

در افرادی که به دلیل مریضی بستری هستند یا به خاطر فلج بودن قادر به حرمت دادن اعضای بدن شان نیستند، خطر لخته شدن خون بیشتر می باشد. افرادی که لاکت خون شان زیاد است و باید به دلیل جراحت یا آسیب دیدگی بستری بمانند، باید به صورت مرتب پلاکت خون شان کنترل شود تا از خطر لخته شدن خون به دلیل بی تحرکی جلوگیری کرد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *