آزمایش عدم اعتیاد

درباره آزمایش اعتیاد بیشتر بدانید!

آزمایش اعتیاد، سندی مبنی بر عدم وجود اعتیاد به مواد مخدر و الکل در انسان است. در بیشتر مواقع برای استخدام یا ازدواج، فرد ملزم به انجام آزمایش عدم اعتیاد است. همواره کارفرمایان از کارمندان و کاراگران دائمی خود که قرار است استخدام شوند، درخواست انجام آزمایش عدم اعتیاد را دارند.

متاسفانه اعتیاد یکی از بحران های اجتماعی است که اگر در هر سازمان یا یک مجموعه فردی مبتلا به اعتیاد باشد، ممکن است به آن سازمان یا مجموعه آسیب برساند و یا افراد دور و بر خود را، گرفتار این بلای خانمان سوز کند. همچنین شروع زندگی با کسی که به اعتیاد مبتلا بوده، هیج گاه پایان خوشی نداشته. به همین دلیل بسیاری از خانواده ها و کارفرمایان، برای گرفتار نشدن در این چنین بحران هایی، از افراد متقاضی به استخدام یا قبل از ازدواج، درخواست آزمایش عدم اعتیاد را دارند  تا انتها این مقاله همراه آزمایشگاه ایران مهر شوید تا به صورت کلی در مورد اعتیاد، آزمایش اعتیاد، آزمایش عدم اعتیاد برای استخدام یا ازدواج و هزینه آزمایش عدم اعتیاد بپردازیم.

چگونه یک فرد با مصرف مواد مخدر، معتاد می‌شود؟

از نظر علم پزشکی، بیماری اعتیاد غلبه سردی بر خشکی بدن است. مصرف مواد افیونی یا مواد مخدر، حس شادابی و فرح بخشی به فرد معتاد می‌دهد که به اصطلاح به این حالت نشئگی هم می‌‎گویند. بالا رفتن مقدار مواد از یک حد معین باعث ایجاد حالت نشئگی می‌کن، و به همین ترتیب که تاثیر این مواد کم تر و کم تر می‌شود، فرد معتاد دوباره به مواد نیاز پیدا می‌کند که اصطلاحاً این حالت خماری هم می‌گویند.

بنابراین از نظر علم پزشکی، نشئگی طبع و مزاجش گرم است و خماری، طبع و مزاجش سرد است. هرگاه سردی در بدن فرد معتاد غالب شود، نیاز به مصرف مواد پیدا می‌کند که در نتیجه، نیاز بدن به مصرف دوباره مواد مخدر بیشتر و بیشتر می‌شود.

افرادی تصور می‌کنند که با بستن چند روزه فرد معتاد، می‌توانند جلوی اعتیاد آن را بگیرند، اما ان تصور اشتباه است زیرا زمانی که فرد معتاد از آن جا رهایی پیدا کند، در اولین موقعیتی که به مواد مخدر دسترسی داشته باشد، در مصرف آن درنگ نخواهد کرد چون دیگر اختیارش دست خودش نیست.

همچینین بسیاری از داروها و درمان های ترک اعتیاد که در شبکه های ماهواره ای و عطاری ها تبلیغ می‌شود، معتبر نبوده زیرا در بیشتر این دارو ها از موادی مانند متادون استفاده می‌شود که بدتر فرد را به مواد دیگری معتاد می‌کند.

آزمایش عدم اعتیاد برای استخدام

یکی از مهم ترین فاکتورهای استخدام، انجام آزمایش عدم اعتیاد می‌باشد. دلیل انجام آزمایش عدم اعتیاد برای استخدام حساسیت کارفرمایان به استخدام افراد معتاد می‌باشد که با این کار از آلوده شدن محیط کاری خود و به کارگیری از افراد معتاد که بهره وری کمی نیز دارند، جلوگیری می‌کنند.  از این بسیاری از ارگان ها و سازمان های دولتی و شرکت های خصوصی، انجام آزمایش عدم اعتیاد برای استخدام را یکی از شروط به کارگیری افراد در دستور کار قرار دارند. البته بسیاری از کارفرمایان بعد از استخدام نیرو، در حین فعالیت و به صورت دوره ای آزمایش عدم اعتیاد را از کارکنان خود می‌خواهند.

هزینه آزمایش عدم اعتیاد برای استخدام

شخص متقاضی برای استخدام، می‌بایست تعداد تست های لازم لازم در برگه آزمایش را برای خود مشخص نماید. از جمله تست های آزمایش عدم اعتیاد می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • آزمایش اپیوم
  • آزمایش اپیوم و مواد روانگردان
  • آزمایش پنج تستی
  • تست ده پارامتری
  • آزمایش اعتیاد مواد مورد ارزیابی

هزینه آزمایش عدم اعتیاد برای هر آزمایشی متفاوت می‌باشد. همچنین مراکز درمان و آزمایشگاه های خصوصی ممکن است آزمایش عدم اعتیاد برای استخدام را با قیمت های متفاوتی انجام می‌دهد.

آزمایش عدم اعتیاد چگونه انجام می‌شود؟

با استفاده از روش های گوناگونی می‌توان اقدام به انجام آزمایش عدم اعتیاد کرد. در واقع بعد از ورود هر گونه ماده مخدر به بدن، تمام اعضا و سلول های بدن در مدت مشخصی به آن ماده آلوده می‌شوند و با هر بار استفاده مجدد، این آلودگی ها تشدید می‌شود.

پس با نمونه برداری از هر قسمت بدن که با سلول های داخلی بدن ارتباط دارند، می‌‎توان آن را به عنوان نمونه آزمایش کرد. با این حال، در ادامه به معمول ترین راه های تشخیص اعتیاد می‌پردازیم.

آزمایش اعتیاد با استفاده از نمونه ادرار

مواد مخدر مانند هر ماده دیگری پس از ورود به بدن، از طریق جریان خون دفع می‌شوند. به همین دلیل مدتی پس از مصرف مواد، نمونه هایی از آن در ادرار قابل رصد می‌باشد. آزمایش اعتیاد با استفاده از نمونه ادرار، متداول ترین آزمایش هایی است که برای تست عدم اعتیاد انجام می‌شود.

آزمایش ادرار در هر ساعت از شبانه روز قابل انجام شدن است و جواب آن تا ۴۸ ساعت بعد از آزمایش هم قابل اندازه گیری است. همچنین هنگام انجام آزمایش ادرار نیازی به ناشتایی نیست.

ابتلا به اعتیاد یا عدم ابتلا به آن با تشخیص برخی مواد، دارو ها یا متابئلیت های مخدر در ادرار مشخص می‌شود که روش های مختلف برای انجام آن وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره می‌کنیم.

تست اعتیاد ۱۰ گانه با استفاده از Rapid test: این تست با استفاده از نوار مخصوصی انجام می‌شود. بر روی این مواد ۱۰ مربع کوچک وجود دارد که هر کدام نشان دهنده ابتلا به نوعی مواد مخدر است. این مربع ها، آنتی بادی مونوکالی هستند که از موش گرفته شده اند. بعد از آغشته شدن نوار به ادرار و حرکت آن در طول نوار و اتصال به هر آنتی بادی، اگر خط رنگی در مواد دیده نشد، یعنی نتیجه آزمایش مثبت است.

مثبت بودن هر جواب در برگه آزمایش به صورت Positive و در صورت منفی بودن یه صورت Negative نشان داده می‌شود. در تست اعتیاد ۱۰ گانه، حدوداً وجود ۱۰ ماده مخدر مختلف در بدن را اندازه گیری می‌کنند. از جمله آن ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شیشه، آمفتامین
  • گل، حشیش، ماریجوانا، علف
  • قرص های ترامادول، متادون
  • قرص های روانگردان، ایکس
  • قرص های آرام بخش

تست اعتیاد ۵ گانه: انجام این آزمایش هم دقیقا مانند آزمایش قبلی است ولی تنها تفاوت آن، این است که در این آزمایش ۵ ماده مخرد پر مصرف مورفین، شیشه، متادون، ماری جوانا و حشیش مورد آزمایش قرار می‌گیرند.

آزمایش اعتیاد با استفاده از نمونه خون

 

با ارائه نمونه خون هم می‌توان اقدام به آزمایش عدم اعتیاد کرد، احتمال دستکاری در این آزمایش نسبت به آزمایش ادرار بسیار کم تر است. همچنین دقت آزمایش خون هم نسبت به آزمایش ادرار برای تشخیص اعتیاد هم بیشتر بوده است. اما به علت هزینه تر بودن این آزمایش و پیچیدگی های مراحل انجام آن، امروزه برای تشخیص عدم اعتیاد کم تر از این آزمایش استفاده می‌شود.

آزمایش اعتیاد با نمونه خون

با ورود مواد مخدر به بدن انسان از طریق استنشاق، تزریق و یا مصرف خوراکی، همه سلول های بدن به این مواد آلوده می‌شوند. یکی از این سلول ها فولیکول بوده است که در موی سر و ناخن انسان وجود دارد.

نمونه برداری از مو سر

آزمایش مو سر یکی از قابل اطمینان ترین آزمایش ها است که در صورتی که فرد مو های خود را کوتاه نکرده باشد، با نمونه برداری از آن، می‌توان متوجه شد که فرد در شش ماه گذشته چه موادی مصرف کرده است.

نمونه مو را می‌توان از هر قسمت از بدن برداشت کرد. مقدار مناسب آن هم کمتر از ۴۰ میلی گرم است و صحت و اعتبار این آزمایش از نمونه برداری ادرار بیشتر است، ولی در کشور ما خیلی این نوع آزمایش مرسوم نیست.

 

استفاده از چه موادی تست اعتیاد را مثبت می‌کند؟

تا قبل از مدت مشخصی از انجام آزمایش عدم اعتیاد، باید از استفاده و مصرف برخی مواد و دارو ها جلوگیری کرد، از جمله این مواد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • انواع روانگردان های بسیار قوی مانند آمفتامین و متادون
  • انواع آنتی بیوتیک ها از جمله آموکسی سیلین
  • انواع قرص ها و مواد خواب آور

آیا سیگار تست اعتیاد را مثبت میکند؟

این سوال خیلی از افراد قبل از انجام آزمایش عدم اعتیاد است. برخی افراد که سیگار مصرف می‌کنند، متعقد اند که سیگار ماده دخانی نبوده و انواع شیشه، کراک، تریاک و … را ماده دخانی تشخیص می‌دهند. ولی این را باید بدانید که، متاسفانه سیگار هم یک ماده دخانی به حساب می‌آید که در جوامع امروزی بین تمامی افراد بخصوص جوانان و نوجونان مورد استفاده و مصرف قرار گرفته و به مرور در حال پیشرفت است. در سیگار هم ماده های مخدر و اعتیاد آوری مانند نیکوتین وجود دارد که باعث وابستگی یا همان اعتیاد فرد به آن می‌شود.

در برخی موارد اعتیاد به سیگار با انجام آزمایش ادرار تشخیص داده می‌شود، اما برای اطمینان از وجود اعتیاد به سیگار، تست نیکوتین یا تست تنباکو پیشنهاد می‌شود. در این تست اعتیاد فرد به هرگونه سیگار، قلیان، پیپ و هر چیز دیگری که دارای این مواد باشد قابل تشخیص هست. همچنین سیگار های الکترونیکی یا به اصطلاح ویپ هم از این قاعده مستثنا نیست!

 

سخن پایانی

مثبت یا منفی بودن جواب آزمایش اعتیاد جواب قطعی نمی‌تواند باشد، همچنین دستکاری در نمونه برداری ها هم باعث بروز اشتباه در جوابدهی ها نیز شده است. برای اطمینان از جواب قطعی وجود اعتیاد و یا عدم اعتیاد در هر کسی، بهتر است به سراغ آزمایش خون و آزمایش نمونه برداری مو بروید. برای جلوگیری از دستکاری ها در آزمایش باید به سراغ یک آزمایشگاه معتبر بروید تا از بروز این مشکلات جلوگیری شود. آزمایشگاه پاتولوژی ایران مهر یک آزمایشگاه در مشهد است که با استفاده از بهترین تجهیزات آزمایشگاهی، فناوری ها روز دنیا و به ویژه انجام نظارت هایی برای جلوگیری از دستکاری و جابه جایی در نمونه برداری ها، بهترین گزینه برای انجام آزمایش عدم اعتیاد می‌باشد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *