آزمایشگاه پاتولوژی

هر آنچه باید درباره آزمایشگاه پاتولوژی بدانید!

 

فهرست مطالب

 

مقدمه

در حال حاضر اکثر پزشکان برای این که بتوانند درباره بیماری افراد مراجعه‌کننده به آن‌ها نظر قطعی بدهند از بیماران می‌خواهند که برای انجام آزمایش‌های مختلفی به آزمایشگاه پاتولوژی مراجعه کنند. بخش زیادی از تصمیم‌گیری برای نحوه درمان به نتایج آزمایش بستگی دارد به همین دلیل اگر پزشک برای شما آزمایش‌هایی را تجویز کرده است باید هر چه سریع‌تر برای انجام آن به یک آزمایشگاه مناسب مراجعه کنید. در آزمایشگاه‌ها یک پاتولوژیست نتایج آزمایش‌های بیماران را بررسی می‌کند و به دنبال نشانه‌های انواع بیماری‌ها مانند سرطان می‌گردد. به دلیل اهمیت این نوع آزمایش‌ها، ما در این مطلب قصد داریم تا شما را با برخی آزمایش‌های متداول که در آزمایشگاه‌های پاتولوژی انجام می‌شود بیشتر آشنا کنیم؛ پس با ما همراه شوید.

مراجعین آزمایشگاه پاتولوژی چه کسانی هستند؟

پزشک برای این که نوع بیماری را تشخیص دهد و نحوه درمان بیمار را تعیین کند به جواب آزمایش پاتولوژی احتیاج دارد. همچنین افرادی که در حال طی کردن روند درمانشان هستند نیز برای نظارت بر پیشرفت بیماری باید آزمایش‌های مختلفی را انجام دهند. برای انجام آزمایش پاتولوژی سن افراد ملاک نیست و پزشک در صورت نیاز می‌تواند بیماران خود را در هر سنی برای انجام یک سری آزمایشان به آزمایشگاه پاتولوژی ارجاع دهد. با این حال برخی از دلایلی که باعث می‌شود پزشک از بیمار بخواهد که برای انجام آزمایش به آزمایشگاه‌های پاتولوژی مراجعه کند، عبارت‌اند از:

  • غربالگری: در این نوع آزمایشات پزشک قصد دارد تا بیماری‌های احتمالی شما را با توجه به علائمی که دارید در مراحل اولیه تشخیص بدهد. جواب این آزمایشات می‌تواند باعث جلوگیری از پیشرفت بیماری و درمان آن در مراحل ابتدایی شود.
  • ارزیابی وضعیت سلامت بیمار: بهتر است بدانید که از طریق جواب آزمایش‌هایی که در آزمایشگاه پاتولوژی انجام می‌شود می‌توان بیماری‌هایی مانند دیابت، روماتیسم و یا بیماری‌های قلبی را تشخیص داد به همین دلیل معمولاً پزشکان انجام آزمایش‌های پاتولوژی را برای بیماران مشکوک به این نوع بیماری‌ها تجویز می‌کنند.
  • تشخیص بیماری: گاهی ممکن است علائم چندین نوع بیماری مختلف در بیمار وجود داشته باشد؛ بنابراین در چنین مواقعی پزشک برای بیمار آزمایش‌های متعددی را تجویز می‌کند تا بتواند با اطمینان بیشتری بیماری او را تشخیص بدهد و با توجه به وضعیت بیمار یک روش درمانی مناسب را انتخاب کند. به عنوان مثال انجام آزمایش پاتولوژی برای بیمار مبتلا به سرطان ضروری است زیرا پزشک معالج از طریق جواب این آزمایش می‌تواند متوجه شود که سرطان تا چه اندازه‌ای پیشرفت کرده است و بیمار در حال حاضر چه شرایطی دارد.
  • کنترل بیماری: گاهی انجام آزمایش‌های پاتولوژی برای ارزیابی تأثیر داروها بر روند درمان بیمار است.

آزمایشگاه ابران مهر یک آزمایشگاه پاتولوژی در مشهد است که با در اختیار داشتن پیشرفته‌ترین دستگاه‌ها و تجهیزات آزمایشگاهی و همچنین استفاده از کادر درمانی مجرب و باتجربه بهترین خدمات آزمایشگاهی را به شما مراجعین گرامی ارائه می‌کند.

چه آزمایش‌های در آزمایشگاه پاتولوژی انجام می‌شود؟

در این بخش به بررسی برخی از متداول‌ترین آزمایش‌های که پزشک، بیمار را برای انجام آن‌ها به آزمایشگاه پاتولوژی ارجاع می‌دهد خواهیم پرداخت.

آزمایش‌های مربوط به کارکرد کبد

گاهی پزشک برای تشخیص بیماری به جواب آزمایش‌های مربوط به کارکرد کبد احتیاج دارد. در این نوع آزمایش‌ها میزان آنزیم‌ها، پروتئین‌ها و سایر موادی که توسط کبد در بدن انسان تولید و یا دفع می‌شوند قابل اندازه‌گیری است. اگر در جواب آزمایش‌های بیمار نشانه‌هایی از آسیب‌دیدگی بخش‌های مختلفی از کبد وجود داشته باشد، پزشک مطمئن خواهد شد که بیماری شما بر روی عملکرد کبد تأثیر منفی دارد. در واقع این نوع آزمایش‌ها برای تشخیص زودهنگام بیماری و جلوگیری از پیشرفت آن تجویز می‌شود.

آزمایش بررسی وضعیت آهن خون بیمار

یکی دیگر از آزمایش‌هایی که در آزمایشگاه پاتولوژی انجام می‌شود، آزمایش مربوط به میزان آهن خون در بدن بیمار است. جواب این آزمایش اطلاعات مفیدی به پزشک درباره میزان آهن خون بیمار می‌دهد. اگر میزان آهن بدن کم باشد، احتمال بیماری کم‌خونی وجود دارد و اگر آهن خون بیش از اندازه باشد احتمال بروز بیماری‌های مربوط به کبد، قلب یا دیابت افزایش می‌یابد. آهن در بدن انسان باعث عملکرد طبیعی گلبول‌های قرمز خون می‌شود به همین دلیل است که میزان آهن در خون بدن انسان باید در سطح متعادلی قرار داشته باشد.

آزمایش‌های مربوط به میزان تولید هورمون تحریک‌کننده تیروئید

این آزمایش با نام آزمایش TSH نیز شناخته می‌شود. به کمک جواب به دست آمده از این آزمایش می‌توان درباره کم کاری تیروئید، پرکاری تیروئید و یا برخی بیماری‌هایی نظیر خود ایمنی و سرطان تشخیص قطعی داد. TSH تعیین‌کننده میزان ترشح هورمون‌های مختلف از غده تیروئید است. این هورمون‌ها نقش بسیار مهمی در عملکرد طبیعی بدن مانند نفس کشیدن، ضربان قلب، دما و وزن بدن بیمار دارند.

آزمایش ادرار

آزمایش ادرار یک آزمایش ساده است که می‌تواند اطلاعات زیادی را در اختیار پزشک برای تشخیص بیماری بگذارد. این نوع آزمایش نیز یکی از رایج‌ترین انواع آزمایش‌های است که بیماران برای انجام آن به آزمایشگاه پاتولوژی مراجعه می‌کنند. نمونه دریافت شده از بیمار بر اساس خصوصیت فیزیکی مانند رنگ، بو، حجم و وزن آن مورد بررسی قرار می‌گیرد. همچنین از طریق بررسی مواد شیمیایی موجود در ادرار می‌توان میزان پروتئین، نیتریت، بیلی‌روبین و اوروبیلینوژن، گلوکز و هموگلوبین موجود در آن را اندازه‌گیری کرد. هر گونه علامت غیرطبیعی می‌تواند نشان‌دهنده وجود یک نوع بیماری در فرد آزمایش دهنده باشد.

تست‌های انعقادی

آزمایش‌های مربوط به انعقاد خون، وضعیت بدن را در مورد شرایط انعقادی خون مورد ارزیابی قرار می‌دهند. علاوه بر این انجام آزمایش‌های انعقادی به پزشک کمک می‌کند تا متوجه شود که داروهای تجویز شده برای بیمار مؤثر بوده‌اند یا نه. توانایی انعقاد خون در انسان از اهمیت زیادی برخوردار است اگر به هر دلیلی فردی با مشکلات انعقاد خون مواجه شود، در هنگام ایجاد جراحت ممکن است بر اثر خونریزی جان خود را از دست بدهد. وجود نقص انعقاد خون در بیماران هموفیلی نیز ممکن است باعث مرگ بیمار شود اما انعقاد بی‌دلیل خون در بدن برخی دیگر از افراد احتمال ایجاد آمبولی، انفارکتوس قلبی و … را افزایش می‌دهد.

سخن پایانی

خوشبختانه در حال حاضر تعداد آزمایشگاه‌ها در شهرهای مختلف افزایش پیدا کرده است به همین دلیل بیماران بیشتری می‌توانند برای آزمایش‌هایی مانند آزمایش ادرار، تست انعقادی، کارکرد کبد و… به آزمایشگاه پاتولوژی مراجعه کنند. انتخاب یک آزمایشگاه خوب می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای در میزان دقت و درستی جواب آزمایش داشته باشد. آزمایشگاه ایران مهر با استفاده از به‌روزترین تجهیزات و بهره‌گیری از کادری مجرب و باتجربه می‌تواند یک انتخاب مناسب برای افرادی باشد که قصد انجام انواع آزمایش‌های پاتولوژی را دارند.

 

می‌توانید با دنبال کردن صفحه آزمایشگاه ایران مهر از بهترین نکات در این حوزه آشنا شوید. instagram.com/iranmehr_lab

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *