پاتولوژی

پاتولوژی یا آسیب شناسی چیست؟

پاتولوژی Pathology از دو واژه پاتو (Pathos) به معنی رنج، درد و عذاب و لوژی (logos) به معنی مطالعه و بررسی تشکل شده است. پاتولوژی یکی از زیرشاخه های علم پزشکی می باشد که به اثر مریضی ها و آسیب ها در سطح سلولی و بافتی و مولکولی می پردازد. به بیان اختصاصی تر، آسب شناسی، یک دستورالعمل ارتباطی که علوم پایه و تجربه های بالینی را در خود جا داده و با هدف مطالعه و بررسی عملکردی و ساختار در سلول ها، اندام ها و بافت ها که زمینه بیماری ها را فراهم می کنند اختصاص یافته.

این کار به فرایند بیماری در یک عضو یا کل بدن برای شناخت ماهیت و دلیل های آن می باشد. پاتولوژی را می توان به دو دسته زیر تقسیم بندی کرد :

  • آسیب شناسی بالینی
  • آسیب شناسی تشریحی

آسیب شناسی با‌لینی چیست؟

آسیب شناسی بالینی یکی از زیرشاخه های تخصصی علم پزشکی است که به جستجوی مریضی ها بر اساس تحقیق، مطالعه و بررسی مایع ها و انواع نمونه های گرفته شده از بدن انسان مثل ادران، مدفوع، خون و … می پردازد. آسیب شناسی بالینی به زیرشاخه های زیر دسته بندی می شود :

  1. بیوشیمی بالینی
  2. میکروب شناسی بالینی
  3. میکروبیولوژی پزشکی
  4. پاتولوژی دام پزشکی
  5. خون شناسی بالینی
  6. آسیب شناسی مولکولی ژنتیک بالینی
  7. ژن شناسی پزشکی
  8. ایمنی شناسی بالینی

آسیب شناسی تشریحی چیست؟

آسیب شناسی تشریحی به علم مطالعه و تحقیق درباره میکروسکوپی و تحقیق ظاهری نمونه های بافتی که به وسیله خود پاتولوژیست و یا به واسطه یک پزشک دیگر از بدن انسان برداشته می شود می پردازد.

دلایل دادن آزمایش پاتولوژی

آزمایش پاتولوژی می توان به شناخت بیماری ها کمک کرد اما این آزمایش می توان به مواردی که در زیر آمده نیز بسیار مهم هستند. این موارد شامل :

  • درمان مریضی
  • ناظر بودن بر جلورفتن بیماری
  • جلوگیری از درمان بیماری
  • مشخص نمودن خطر مبتلا شدن به بیماری

ممکن است پزشک تشخیص دهد که شما به دلایل زیر نیاز به دادن آزمایش پاتولوژی دارید :

  • غربالگری
  • تشخیص
  • یافتن ریسک بالقوه سلامتی
  • کنترل کردن یا ساخت دارو
  • پیش بینی
  • آزمایش کارکرد کبد
  • تست انعقادی
  • آزمایش ادرار
  • اندازه گیری کمی هورمون تحریکن کننده غده تیروید
  • آهن خون

در ادامه به هریک از این موارد می پردازیم :

غربالگری

غربالگری باعث می شود بیماری فرد بیمار قبل از اینکه حتی به آن ابتلا شود از بین برود، یعنی جلوی آن گرفته شود.

تشخیص

گاهی پزشک تشخیص دقیقی از بیماری شما نمیدهد، در این جور مواقع پزشک نیاز به آزمایش پاتولوژی برای تشخیص بهتر و دقیق تر بیماری دارد و امکان اینکه شما را برای آزمایش پاتولوژی بفرستند تا بتواند یک طرح درمان و مشخص برای شما بنویسد.

یافتن ریسک بالقوه سلامتی

خیلی از بیماری ها برای سلامتی انسان بسیار مضر می باشند، مانند بیماری های قلبی و عروقی، بیماری های مفصلی و … که با دادن آزمایش های مختلف می توان آن ها پیدا کرد. پزشک شما برای تست ریسک سلامتی شما، به مطالعه تاریخچه سلامتی شما می پردازد، تاریخچه سلامتی شما شامل مواردی مانند سن، وزن، استایل زندگی، بیماری های سابقه دار در خانواده و … است.

کنترل کردن یا ساخت دارو

گاهی پزشک شما درخواست آزمایش می کند تا متوجه شود که روند بیماری چگونه بوده است؟ بهتر شده است یا بدتر؟ و یا ثابت مانده است؟ حتی گاهی پزشک می خواهد تاثیر دارو را روی بدن شما بررسی کند تا برای سلامتی شما مضر نباشد.

پیش بینی

شاید شما دچار یک بیماری باشید، در این صورت با دادن آزمایش پاتولوژی و بررسی نتیجه آن توسط پزشک، می توان پیس بینی کرد که بیماری به کجا رسیده و یا اگر دچار سرطان هستید می توان پیش بینی کرد که سرطان به کجا رسیده است.

آزمایش کارکرد کبد

اگر نیاز است تا پزشک نگاهی کامل به کبد شما بیندازد، نیاز است تا آزمایش پاتولوژی را بدهید. این آزمایش به شما و پزشک کمک می کند تا موادی که توسط کبد جذب و دفع می شوند تشخیص و اندازه گیری شوند. شاید این مواد بر روی کبد شما تاثیر گذار باشد و بتوان از بیماری و عفونت های زودرس جلوگیری کرد.

تست انعقادی

تست انعقادی به شرایط انعقادی خون کمک می کند و به بررسی اثربخشی داروهای ضد انعقادی می پردازد.

آزمایش ادرار

آزمایش ادرار کمک زیادی به کشف بیماری ها در بدن فرد می کند. از آزمایش ادرار می توان برای یافتن بیماری های کبدیف کلیوی، دیابتی، عفونتی و … استفاده کرد. یکی دیگر از موارد مهمی که توسط آزمایش ادراری شناخته می شود، عفونت ادراری است.

اندازه گیری کمی هورمون تحریک کننده غده تیروید

آزمایش کمی هورمون تحریک کننده تیروئید یا TSH به اختلالاتی مانند کم کاری تیروئید، پرکاری تیروئید و بعضی از بیماری ها و سرطان های خود ایمنی می پردازد. آزمایش TSH به تیروئید می گوید که باید یک سری کنترل از عملکردهای بدن مانند تنفس، ضربان قلب، وزن، دما و سطح انرژی با بسازد.

آهن خون

در آزمایش پاتولوژی میزان آهن موجود در بدن شما مشخص می شود، اینکه وجود دارد یا خیر؟ برای عملکرد بهتر گلبول های قرمز وجود آهن به مقدار کافی در خون نیاز است. عدم وجود آهن کافی در خون می توان باعث کم انرژی بودن در طول روز و احساس خستگی همیشگی شود و از طرفی وجود آهن زیاد در خون می توان به بیماری هایی مانند بیمرای کبد، نارسایی قلبی، آرتروز و … منجر شود.

در صورتی که ساکن مشهد می باشید نیاز به آزمایشگاه پاتولوژی در مشهد دارید با شماره ۰۵۱۳۸۴۶۶۶۳۳ تماس بگیرید.

برای خواندن نکته های ناب پزشکی ما را اینستاگران دنبال کنید : instagram.com/iranmehr_lab

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *