چگونه آزمایش چکاپ را بخوانیم؟
آزمایش چکاپ از جمله آزمایشات مهم و ضروری است که هر فرد باید در طول بازه مشخصی، آن را انجام دهد. در این روش با کمترین امکان خطا و اشتباه، بیماری یا عدم آن مشخص میشود. به طور کلی از آزمایش چکاپ برای تشخیص انواع مختلف بیماریها، وجود مواد زائد در خون و… استفاده میکنند. از این رو توصیه میشود اگر سنی بالاتر از ۲۰ سال دارید حداقل سالی یکبار زمان خود را برای این آزمایش خالی کنید. معمولا افراد بعد از گرفتن جواب آزمایش خود، علاقه دارند تا قبل از معالجه پزشک از جواب تست خود مطلع شوند. به همین جهت در ادامه آموزش آزمایشگاه ایران مهر شما را با انواع روش های خواندن آزمایش چکاپ آشنا میکنیم.
برگهی آزمایش چکاپ شامل چه سطرها و ستونهایی میشود؟
اگر هنوز درباره آزمایش چکاپ خیلی اطلاعات ندارید، بهتون پیشنهاد میکنیم که ابتدا مقاله آزمایش چکاپ چیست سایت ایران مهر را مطالعه و سپس دوباره به این مقاله بازگردید. بعد از آن که برگه آزمایش را دریافت میکنید، زمانی که قصد خواندن آزمایش چکاپ را دارید، با ۴ ستون مستقل از هم مواجه میشوید، که هر کدام از این ستونها معنا و مفهوم خاصی دارند.
- ستون اول که test نام گذاری شده، نشان دهندهی هر یک از آزمایشات انجام شده است.
- در ستون دوم عددی مقابل هر یک از آزمایشات نوشته شده، که این اعداد، امتیازتان در هر یک از آزمایشات را نشان میدهد. این ستون result نام دارد.
- ستون سوم، نشان دهنده واحد سنجش است که نظارت بر این واحدها به عهده پزشک بوده و به همین دلیل از این ستون می گذریم و به سراغ ستون بعدی خواهیم رفت.
- ستون چهارم UNIT نام دارد که در آن واحد های اندازه گیری نوشته شده است.
- ستون چهارم به نوعی با ستون دوم در ارتباط است. این ستون با نام normal range مقدار استاندارد هر آزمایش را نشان میدهد. در این ستون عدد نرمال هر آزمایش را با علامت کوچیک تر بزرگ تر تعیین میکند. یعنی اگر عدد آزمایش شما در بازه گفته شده باشه، پس آن نرمال است. حال اگر اعداد این ستون را با ستون دوم result مقایسه کنید، متوجه خواهید شد که در آزمایش مورد نظر دچار اختلال و بیماری هستید یا خیر. همچنین این نکته را باید در آزمایش چکاپ توجه کنید که اعداد استاندارد و بیشترین مقدار مجاز بر اساس، سن و جنسیت مشخص میشود و برای همهی افراد یکسان نخواهد بود.
علامتهای به دست آمده در جواب و نتیجه چکاپ نشان دهنده چیست؟
بعد از آن که با سطرها و ستونهای آزمایش چکاپ آشنا شدید، میتوانید با مقایسه کردن result و normal range بودن آزمایش در محدوده استاندارد را متوجه شوید. همچنین با خواندن آزمایش چکاپ متوجه خواهید شد که در مرض بیماری قرار دارید و یا خطری شما را تهدید نمیکند. اگر میزان به دست آمده آزمایش مورد نظر بیش از حد مجاز باشد علامتی در مقابل عدد به دست آمده ظاهر خواهد شد که این علامت با توجه به نرم افزارهای مختلف متفاوت خواهد بود. در ادامه تمامی علامتهایی که در برگه آزمایش نمایان میشود را مورد بررسی قرار میدهیم.
F: این حرف مخفف کلمه flang است که به معنای قرار گیری فرد در منطقه خطر بوده و باید فرد بیش از پیش تا درمان قطعی خود مراقبت کافی را داشته باشد.
L: حرف L از ابتدای کلمه low گرفته شده است. هر گاه جواب شما کمتر و یا پایین تر از normal range باشد در کنار نتیجهی به دست آمده حرف L قرار میگیرد.
H: هرگاه جواب آزمایش فرد از حد طبیعی و نرمال آن فراتر رود، حرف H را در کنار نتیجه و جواب آزمایش شاهد خواهیم بود. لازم به ذکر است که H ابتدای واژه high به معنای زیاد است.
Postive: این کلمه در زبان انگلیسی به معنای مثبت است و برخلاف معنی آن معمولا خبر خوبی را برای شخص به دنبال ندارد. این کلمه را در آزمایشهای کیفی به مانند وجود یا عدم وجود خون در ادرار مشاهده میکنیم.
Negative: از دیگر کلمات مهم که امکان وجود آن در برگه آزماش چکاپ وجود دارد، کلمهی negative است. این کلمه به معنای منفی بوده که وجود آن در برگه آزمایش معمولا خوشحال کننده است.
آزمایش چکاپ شامل چه مواردی میشود؟
به طور کلی آزمایشاتی که برای مردان و زنان گرفته میشود کمی با هم متفاوت است و به همین دلیل خواندن آزمایش چکاپ نیز برای خانم ها و آقایان کمی متفاوت است. به عنوان مثال زنان، سیستم ایمنی قوی تری از مردان دارند و به همین دلیل آزمایشهای عفونی در مردان بیش از زنان اهمیت و ضرورت دارد. همچنین معمولا کمبود ویتامین، مواد معدنی و… در زنان بیشتر مشاهده میشود و از این رو انجام اینگونه از آزمایشات برای زنان از اهمیت بیشتری برخوردار است. اما برای هر فردی جدای از جنسیت او، انجام برخی از آزمایشات بسیار حیاتی است، آزمایشاتی نظیر:
- آزمایش خون
- آزمایش شمارش سلولهای خونی
- آزمایش چکاپ کبد
- آزمایش کلیهها
- آزمایش تیروئید
- کراتین cr
- و…
تشریح برخی از موارد آزمایش چکاپ
زمانی که اقدام به خواندن آزمایش چکاپ میکنید، باید این را بدانید که آزمایش چکاپ شامل چه آزمایش های دیگر است و باید در مورد این آزمایش ها هم اطلاعتی داشت باشید، که در ادامه به مهم ترین آزمایش های، آزمایش چکاپ میپردازیم و برای هر کدام توضیحات مختصری ارائه میکنیم.
آزمایش خون: آزمایش خون را میتوان یکی از مهم و ضروریترین آزمایشاتی به حساب آورد که افراد باید در بازده زمان منظمی آن را انجام دهند. بهترین زمان ممکن برای انجام این آزمایش صبح است.
آزمایش CBC: آزمایش CBC یکی از سادهترین آزمایشهای چکاپ است که اطلاعات مختلفی را در اختیار فرد قرار میدهد. این اطلاعات عبارتانداز: تعداد گلبولهای سفید و قرمز، غلظت هموگلوبین، تعداد پلاکتها و…
آزمایش کبد: کبد یکی از مهمترین اعضای بدن انسان است که نقش مهم و حیاتی در سلامت انسان دارد. در آزمایش چکاپ کبد باید آنزیمهای مختلفی برای سلامت آن چک شود، اندازه گیری آنزیمهایی نظیر: ALT، AST، ALP، GGT.
آزمایش کلیهها: کلیهها وظیفهی پاکسازی و دفع سموم بدن را برعهده دارد. علاوه بر آن ، کلیههای باعث تعادل آب و الکترولیت بدن میشوند و نقش مهمی را در کنترل فشار خون دارند.
آزمایش تیروئید: تولید کم یا زیاد هورمون تیروئید در بدن میتواند اختلالاتی را به وجود آورد، از این رو انجام این آزمایش در بازده زمانی مشخصی نیز توصیه میشود.
نتیجه گیری
بسیاری از بیماریها در مراحل ابتدایی خود، نشانهی خاصی ندارند و گاها فرد زمانی متوجه میشود که بیماری در تمام بدن او رخنه کرده است. از این رو برای جلوگیری از این موضوع انجام آزمایش چکاپ به همهی افراد توصیه میشود. افراد هنگامی سنشان از ۲۰ سال عبور میکند، باید سالیانه حداقل یکبار این آزمایش را انجام دهند، تا در صورت وجود بیماری هر چه سریع به دنبال درمان آن باشند. اما قبل از انجام اینگونه آزمایشات باید اطلاعات دقیق و کاملی درباره آن داشته باشید؛ به همین دلیل در این مقاله آزمایشگاه ایران مهر شما را با آزمایش چکاپ و خواندن آزمایش چکاپ بیش از پیش آشنا کردیم.
آزمایشگاه ایران مهر، یک آزمایشگاه در مشهد است که با بهترین تجهیزات و فناوری های روز دنیا آماده خدمت رسانی به شما مراجعین محترم است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.