سقط مکرر

سقط مکرر چیست؟

سقط مکرر (Recurrent Miscarriage) به گفته وب سایت انجمن سقط جنین به شرح زیر است:

Recurrent miscarriage is usually defined as having three or more miscarriages in a row, whether or not you have had any healthy pregnancies.  If this has happened to you, you should be offered tests to see if there is an underlying cause or causes.

سقط مکرر جنین معمولاً سه یا بیشتر از سه بار پشت سر هم رخ می دهد، خواه بارداری سالمی داشته باشید و خواه نداشته باشید. در صورت بروز این اتفاق، آزمایشاتی به پیشنهاد می شود تا علت اصلی آن مشخص شود.

https://www.miscarriageassociation.org.uk/information/miscarriage/recurrent-miscarriage

در ادامه به توضیحات سقط مکرر جنین می پردازیم.

سقط مکرر دقیقاً چیست؟

برخی از افراد در سه نوبت یا حتی بیشتر از آن، قبل از این که فرزند درون رحمشان به هفته‌ی بیستم برسد، با مرگ ناخواسته کودک خود روبه‌رو می‌شوند. به این حادثه‌ی ناگوار سقط مکرر جنین می‌گویند که صدمات روحی و ذهنی مختلفی را به پدر و مادر وارد می‌کند. به طور کلی حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد از زوج‌‌ها معمولا یکبار با سقط جنین روبه‌رو شده‌ و در این بین تنها یک درصد آن‌ها سه بار سقط جنین متوالی را تجربه کرده‌اند. این موضوع علل مختلفی دارد که باید آگاهی کاملی از آن‌ به دست آورید. برای آگاهی یافتن از این موضوع آزمایش‌های مختلفی انجام می‌دهند. در ادامه در مورد هر کدام از این موارد به طور کامل توضیح داده می‌شوند و همچنین نکاتی را برای کاهش عوارض سقط مکرر به افرادی که با این مشکل دست و پنجه نرم می‌کنند، بیان می‌کنیم.

بیشتر بخوانید: چکاپ چیست؟

تست های سقط مکرر

برای آن که زوجین با سقط مکرر جنین روبه‌رو نشوند آزمایش‌های مختلفی برای درمان یا پیشگیری انجام می‌گیرد. که از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بررسی ژنی
  • بررسی رحم مادر
  • بررسی و ارزیابی ایمنی مادر
  • بررسی و ارزیابی عملکرد تیروئید

بررسی ژنی

در بررسی ژنی آزمایش‌های مختلفی روی‌ خون زوجین انجام می‌گیرد. این تست مرتبط با وضعیت ژنی جنین نمی‌شود. در صورتی که سایر آزمایشات کاملا طبیعی باشند از این روش برای تشخیص جزئی‌ترین تغییرات استفاده می‌کنند. اگر این آزمایش طبیعی باشد، نشان می‌دهد که مادر عوامل محیطی که سبب سقط مکرر جنین می‌شود را دارا است.

بیشتر بخوانید: سیتولوژی چیست؟

بررسی رحم مادر

برای آن که رحم مادر به دقیق‌ترین شکل ممکن مورد آزمایش و ارزیابی قرار بگیرد راه‌های مختلفی وجود دارد که از مهم‌ترین آزمایشاتی که در این زمینه‌ی انجام می‌شود، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • عکس رنگی رحم
  • هیستروسکوپی
  • MRI ( ام آر آی)
  • هیدروسونوگرافی
  • سونوگرافی واژینال

همه‌ی این آزمایشات سقط مکرر در بررسی رحم بسیار اهمیت دارند و می‌توان از آن ها در موارد مختلف بهره گرفت.

بیشتر بخوانید: ایدز چیست و چگونه منتقل میشود؟

بررسی و ارزیابی ایمنی مادر

این که بدن مادر ایمنی کاملی داشته باشد، در کاهش سقط مکرر جنین بسیار تاثیر گذار است و از این رو باید سلامت و ایمنی کامل او مورد ارزیابی قرار گیرد. برای شخیص ایمنی فرد دو آزمایش ساده معمولا استفاده می‌شود، البته علاوه بر آن‌ها، آزمایشات دیگری نیز صورت می‌گیرد که هزینه‌های زیادی را به دنبال دارند.

بررسی و ارزیابی عملکرد تیروئید مادر

تغییرات تیروئید گاها با علائم مختلفی به راحتی قابل تشخیص هستند و به راحتی می‌توان آن‌ها را درمان کرد. اما در برخی از مواقع این تغییرات هیچگونه علائمی ندارند و به همین دلیل عملکرد تیروئید مادر باید مورد آزمایش قرار بگیرید.

علاوه بر این موارد آزمایش‌های دیگری نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند که پزشک در صورت نیاز این آزمایشات را نیز برای بیمار خود تجویز می‌کند.

بیشتر بخوانید: آنتی بادی چیست؟

علت سقط مکرر چیست؟

سقط جنین علت مختلفی دارد و برای آن که بتوان از آن جلوگیری کرد باید بیش از هر چیزی با دلایلی که سبب بروز آن می‌شوند آشنا شد. در زیر به سه علت سقط جنین مکرر پرداخته ایم:

  • علت ژنتیکی
  • سن
  • اختلالات غدد درون ریز

علل ژنتیکی

به طور کلی می‌توان گفت که حدود ۵۰ درصد از سقط مکرر جنین به خاطر ناهنجاری در ساختمان و یا تعداد کروموزم‌ها است. به همین دلیل دیده می‌شود که بسیاری از افرادی که کاملا سالم و سلامت هستند، با سقط جنین روبه‌رو می‌شوند. از دیگر دلایل ژنتیکی که سبب سقط شده می‌توان به جابه‌جایی کروموزم‌ها اشاره کرد. این عامل حدود ۴ درصد از زوجین را با مشکلاتی روبه‌رو کرده است.

بیشتر بخوانید: عکس زخم معده در اندوسکوپی

سن

سن یکی دیگر از علل سقط مکرر جنین است.  بالا رفتن سن با سقط جنین رابطه‌ای کاملا مستقیم دارد و از این رو زوجین اگر می‌خواهند احتمال سقط را کاهش دهند باید در سن‌ها پایین‌تر بچه دار شوند. آمار نشان می‌دهد ۱٫۳ درصد افرادی که پس از ۴۰ سالگی حامله می‌شوند، با سقط روبه‌‌رو شده و همچنین افرادی که پس از ۴۵ سالگی حامله می‌شوند، حدود ۸۰ درصد احتمال سقط در آن‌ها افزایش می‌یابد.

اختلالات غدد درون ریز

ناهنجاری های هورمونی عامل ۱۵ تا ۶۰ درصد سقط مکرر جنین است. از جمله مهم‌ترین این اختلالات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نقص فاز لوتئال (Luteal Phase Defect)
  • دیابت
  • سندروم تخمدان پلی کیستیک
  • هیپرپرولاکتینمیا
  • بیماری های غده تیروئید

علاوه بر موارد گفته شده دلایل دیگری برای سقط جنین وجود دارد که تشخیص آن‌ها می‌تواند از سقط مکرر جنین جلوگیری کند. ازاین رو توصیه می‌شود تا به موارد زیر برای کاهش آن دقت کنید تا بتوان احتمال سقط را به کمترین میزان خود کاهش داد.

  • ناهنجاری‌های رحمی
  • ترومبو فیلی و عوامل فیبرینولیتیک
  • عوامل محیطی و استرس

همچنین باید گفت برخی از عادات غذایی اشتباه که در برخی از بیماران وجود دارد نیز احتمال سقط مکرر را افزایش می‌دهد.

بیشتر بخوانید: پاتولوژیک چیست؟

پیشگیری از عوارض سقط مکرر

برای آن که از عوارض سقط مکرر جنین در امان باشید باید راهکار‌های مختلفی را در پیش بگیرید تا علاوه بر سلامت جنین، سلامت خود را دوران بارداری نیز تضمین کنید.

  1. در صورتی که آزمایشات بارداری مثبت باشد، شما باید به طور مداوم و پیوسته با پزشک خود در ارتباط باشید تا کوچک‌ترین تغییرات را متوجه شوید.
  2. از کارها و رفتار‌هایی که احتمال سقط را افزایش می‌دهد، شدیدا خودداری کنید.
  3. برای بهبود حال و سلامت خود به هیچ عنوان دارو‌های خودسرانه را مصرف نکنید حتی اگر آن را یک فرد با تجربه به شما پیشنهاد داده باشد.
  4. رژیم غذایی درست و سالم یکی از مهم‌ترین عواملی است که می‌تواند ۹ ماه بارداری را برای شما آسان و راحت کند.
  5. به جای استراحت و ساکن ماندن در خانه کمی تحرکات خود را افزایش دهید. برای این موضوع می‌توانید ورزش‌های مناسب دوره‌ی بارداری را در پیش بگیرید.

بیشتر بخوانید: تست ام پی وی چیست؟

علائم سقط مکرر جنین

در بسیاری از موارد جنین در سلامت کامل در بدن مادر در حال رشد است، اما با این وجود یک سری تغییرات کوچک استرس زیادی را به فرد وارد می‌‌کند. استرس و فشار عصبی که ناشی از ترس سقط ناخواسته جنین برای مادر شکل می‌گیرد، سلامت خود و کودکش را کاهش می‌دهد. از این رو با دانستن علائم سقط مکرر جنین دیگر استرس‌های بیهوده را به خود راه ندهید. این موارد شامل موارد زیر است:

  • تب
  • خونریزی شدید
  • درد در ناحیه کمر و لگن
  • درد شدید در ناحیه شکم و زیر شکم
  • پارگی کیسه آب و خارج شدن آب از رحم

نتیجه‌گیری

سقط مکرر جنین یکی از حوادث ناگواری است که صدمات روحیه مختلفی برای مادر به وجود می‌آورد. همچنین این اتفاق عوارض مختلفی را به دنبال دارد. از این رو باید با مراجعه به پزشک و انجام آزمایشات متنوع، احتمال سقط را به صفر برسانید. برای انجام آزمایش بهتر است به یک آزمایشگاه معتبر مراجعه کنید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *