۵ روش درمان سرطان مری
درمان سرطان مری معمولاً از طریق ۵ روش زیر انجام می شود:
- جراحی
- رادیوتراپی
- لیزر درمانی
- فتودینامیک
- شیمی درمانی
از این روش ها یا برای کنترل یا درمان کلی سرطان مری استفاده می کنند که در ادامه به توضیحات انواع روش های درمان سرطان مری و عواض آن ها می پردازیم.
جراحی سرطان مری
جراحی مری را میتوان شایعترین روش برای درمان سرطان مری معرفی کرد. در این روش معمولا پزشکان با توجه به سلولهای سرطانی، کل تومور را از بدن خارج میکنند و یا غدههای لنفاوی مجاور و یا سایر بافتها را برمیدارند. پس از این مرحله، جراح، قسمتهای سالم باقی مانده از مری را به معده وصل میکند و از این طریق بیمار میتواند عمل بلع را به خوبی انجام دهد. در برخی از موارد نیز پزشکان مجبورند که از لولههای پلاستیکی استفاده کنند تا از این طریق مری به معده وصل شود. همچنین این امکان وجود دارد که جراح، مجرای معده و روده باریک را بزرگتر کند تا محتویات معده راحتتر وارد روده باریک شود.
بخوانید: سرطان مری چیست؟
در جراحی سرطان مری، ناحیهای از بدن که در آن عمل جراحی انجام شده، دچار درد و حساسیت در کوتاه مدت میشود. اما میتوان گفت که این درد و ناراحتی را میتوان با مسکنهای مختلف تسکین داد.
رادیوتراپی سرطان مری
رادیوتراپی مری نیز یکی دیگر از روش های درمان سرطان مری است که در موارد زیادی مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش از اشعههای ایکس بهره گرفته و به واسطهی آنها سلولهای سرطانی را از بین میبرند. به طور کلی روش رادیوتراپی فقط برای سلولهای سرطانی تحت درمان کاربرد دارد که به دو روش داخلی و خارجی مورد استفاده قرار میگیرد. معمولا در این روش یک لوله پلاستیکی وارد مری میشود تا هنگامی که رادیوتراپی انجام میشود، مری کاملا باز باشد.
بخوانید: چکاپ چیست؟
به طور کلی اگر رادیوتراپی به تنهایی برای بهبود شرایط بیمار کارساز نباشد، معمولا به همراه روش شیمی درمانی مورد استفاده قرار میگیرد و از این رو میتوان در برخی از موارد به جای عمل جراحی از رادیولوژی و شیمی درمانی بهره گرفت. همچنین اگر عمل جراحی برای بیمار الزامی باشد، معمولا پزشکان از رادیولوژی و شیمی درمانی برای کوچک کردن سلولهای سرطانی استفاده میکنند. معمولا افرادی که از روش رادیوتراپی سرطان مری استفاده میکنند، دچار خشکی و زخمی شدن دهان و گلو میشوند. همچنین در برخی از موارد افراد در بلع دچار مشکل شده و دهان و لثهها نیز دچار تورم میشوند.
لیزر درمانی سرطان مری
لیزر درمانی مری نیز یکی از روش های درمان سرطان مری است که در آن از نور با شدت بالا استفاده میکنند. روش لیزر درمانی فقط برای مواردی مناسب است که پزشک بخواهد سلولهای نواحی تحت درمان را تحت تاثیر قرار دهد. معمولا پزشکان هنگامی که سرطان توسط جراحی به طور کامل بهبود نیافته باشد از این روش برای رسیدن به هدف استفاده میکند؛ این دو هدف عبارتاند از:
- از بین بردن بافت سرطانی
- رفع انسداد مری
بخوانید: سقط مکرر جنین چیست؟
رفع انسداد مری سبب میشود تا برخی از علائم و نشانههای سرطان مری کامل از بین برود که از جملهی آنها میتوان به مشکلات بلع اشاره کرد. در لیزر درماین سرطان مری، در موضعی که تحت درمان در روش لیزر درمانی قرار میگیرد، احتمال درد کوتاه مدت وجود دارد، که با استفاده از داروها، میتوان این درد را از بین برد.
فتودینامیک سرطان مری
فتودینامیک مری را میتوان نوعی از لیزر درمانی به حساب آورد که مزیتهای زیادی برای بهبودی وضع بیمار دارد. این روش شامل داروهایی است که توسط سلولهای سرطانی جذب میشوند. در این روش وقتی که سلولهای سرطانی در معرض نور خاصی قرار میگیرند، داروها فعال شده و میتوانند آنها را از بین ببرند. به طور کلی میتوان این روش را یکی از مناسبترین روش های درمان سرطان مری معرفی کرد که میتواند در برطرف کردن علائم سرطان مری کابرد داشته باشد. معمولا پزشکان از این روش برای درمان مشکلات بلع بیمار استفاده میکنند.
بخوانید: سرطان سینه چیست؟ علائم و درمان
هنگامی که از استفاده از این روش درمانی بیش از ۶ هفته میگذرد، پوست و چشم به شدت به نور و روشنایی حساس میشوند. از دیگر عوارض آن سرفه، تنفس درناک و درد شکم است. به طور کلی باید گفت با وجود اینکه تمامی این روشها میتوانند سبب بروز عوارض مختلف شوند، اما در اکثر مواقع این عوارض با گذشت زمان از بین میروند و یا با مصرف دارو میتوان آنها را کنترل کرد.
شیمی درمانی سرطان مری
در شیمی درمانی مری از داروهای ضد سرطان کمک میگیرند تا سلولهای سرطانی را از بین ببرند. داروهای شیمی درمانی این قابلیت را دارند که در تمامی بخشهای بدن پخش شوند. معمولا این نوع داروها به صورت تزریقی وارد رگها شده و به طور کلی میتوان آن را از جمله روش های درمان سرطان مری معرفی کرد که نقش زیادی در از بین بردن این سرطان دارد. همانطور که گفته شد، شیمی درمانی به همراه رادیوتراپی میتوانند جایگزین عمل جراحی شوند و یا برای کوچک کردن سلولهای سرطانی از آنها بهره گرفت.
بخوانید: راه های جلوگیری از انتشار کرونا
شیمی درمانی سرطان مری یکی از مناسبترین روش های درمان این سرطان است، اما با این وجود عوارض مختلفی را به دنبال دارد. از جمله این عوارض میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تهوع
- استفراغ
- کم اشتهائی
- بثورات جلدی
- خارش
- ریزش مو
اما باید گفت که این عوارض پس از مدتی کاملا از بین میروند و به غیر از موارد نادر جای نگرانی ندارند.
نتیجهگیری
در بالا به ۵تا از روش های درمان سرطان مری و عوارض آنها پرداخته ایم. این روش ها میتواند سرطان را کنترل کند و سبب کاهش علائم بیماری در افراد شوند. به همین دلیل با استفاده از این موارد میتوان سبب درمان افراد شد. درصورتی که نیاز به آزمایش سرطان مری دارید، می توانید به آزمایشاه ایرانمهر مشهد مراجعه کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.