روش های درمان سرطان حنجره
درمان سرطان حنجره تا حد بسیار زیادی با میزان رشد و تکثیر سلولهای سرطانی رابطه مستقیم دارد و از این رو برای آن که بتوان درمان مطمئنی برای آن پیدا کرد باید این بیماری را در مراحل ابتدایی تشخیص داد. به طور کلی برای درمان سرطان حنجره ۴ روش مختلف وجود دارد:
- رادیوتراپی
- جراحی
- شیمی درمانی
- ستوکسیمب
در ادامه مقاله به توضیحات بیشتری از این ۴ روش پرداخته ایم شما می توانید برای اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.
رادیوتراپی
در رادیوتراپی یا همان پرتودرمانی از دوزهای مشخص و معینی استفاده میکنند تا از این طریق سلولهای سرطانی از بین بروند. این روش میتواند روش مناسبی باشد برای افرادی که هنوز وضعشان به عمل جراحی نرسیده و یا این که میتوان از آن برای بعد از عمل جراحی استفاده کرد تا از بازگشت سلولهای سرطانی جلوگیری شود.
به طور کلی درمان سرطان حنجره به وسیلهی رادیوتراپی یکی از روشهای موثر قلمداد میشود. در این روش پرتوهای انرژی باید دقیقا به سوی حنجره هدایت شده و برای این مورد معمولا از ماسک پلاستیکی استفاده میکنند تا سر و گردن بیمار در شرایط ایده آل و استاندارد قرار بگیرد. معمولا جلسات پرتو درمانی زمان کمی را در طول روز از بیمار میگیرد. درمان سرطان حجره با این روش معمولا سه تا هفت هفته ادامه دارد و در این مدت فرد باید ۵ روز در هفته این روش درمانی را زیر نظر پزشک انجام دهد.
رادیوتراپی با وجود آن که روش درمان مناسبی است، اما در برخی از موارد عوارض مختلفی را برای بیمار به همراه دارد که از جمله این عوارض میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- التهاب و درد پوست که شباهت زیادی به آفتاب سوختگی دارد.
- احتمال بروز زخم در دهان وجود دارد.
- خشکی دهان میتواند از دیگر عوارض آن باشد.
- شاید بیمار پس از طول درمان، طعم غذا را تا مدتی نتواند حس کند.
- معمولا اشتها افراد در هنگام درمان یا بعد از آن کاهش مییابد.
- خستگی نیز از دیگر عوارض رایج این روش درمان سرطان حنجره است.
البته باید گفت که با گذشت زمان، این عوارض به طور کامل از بین میروند.
بخوانید: پاتولوژی
جراحی
عمل جراحی یکی از رایجترین روشهای درمان سرطان حنجره است که در موارد مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. به طور کلی عمل جراحی حنجره شامل سه روش میشود که هر کدام از آنها برای موارد خاص و ویژهای مورد استفاده قرار میگیرند. این ۳ روش شامل:
- برش آندوسکوپی
- حنجره جزئی
- حنحره کامل
برش آندوسکوپی
اگر بیماری سرطان حنجره در مراحل اولیه پیش از آن که بیماری حاد شود، تشخیص داده شود، استفاده از این روش یکی از بهترین روشهای درمان سرطان حنجره است. در این روش جراح از یک میکروسکوپ مخصوص استفاده میکند، تا نمای واضحی از حنجره داشته باشد. پزشک معمولا با استفاده از لیزر یا لوازم جراحی بسیار کوچک سلولهای سرطانی را از بین میبرد. در این روش فرد باید کاملا بیهوش باشد.
حنجره جزئی
قبل از آن که روش آندوسکوپی برای درمان سرطان حنجره رواج پیدا کند، استفاده از روش حنجره جزئی مرسوم بود. اما امروزه معمولا پزشکان روش برش آندوسکوپی را به این روش ترجیح میدهند. اما با این وجود در برخی از موارد نادر نیاز به بهره گیری از این روش درمانی داریم. این روش به طور کلی شامل برداشتن قسمت آسیب دیده حنجره است. پس از عمل بخشی از تارهای صوتی کاملا سالم مانده و از این رو فرد قادر به صحبت کردن است، اما احتمال دارد که صدای او کمی گرفته باشد.
حنجره کامل
هنگامی که سلولهای سرطانی در حنجره فرد کاملا گسترش یابند و پیشرفت بسیار زیادی داشته باشند، نیاز است که حنجره فرد به طور کامل از بین برود. همچنین غدد لنفاوی که در مجاورت حنجره قرار دارند نیز احتمال آسیب رسیدن به آنها وجود دارد. در این روش درمان سرطان حنجره به دلیل آن که تارهای صوتی به طور کامل از بین میروند، فرد بعد از عمل به خوبی نمیتواند صحبت کند.
بخوانید: lymphocytes چیست
شیمی درمانی
به طور کلی شیمی درمانی برای آسیب رساندن به DNA سلولهای سرطانی مورد استفاده قرار میگیرند و به نوعی تولید مثل آنها را به طور کامل از بین میبرند. از این رو این روش را میتوان یکی از بهترین روشها برای کنترل سرطان حنجره معرفی کرد. در روش شیمی درمانی برای آن که بتوان به سلولهای سرطانی آسیب وارد کرد، از داروهای قدرتمند استفاده میکنند.
این روش درمان سرطان حنجره میتواند به همراه روش رادیو تراپی مورد استفاده قرار گیرد. بدین صورت با مصرف داروهایی که در روش شیمی درمانی تجویز میشوند، سلولهای سرطانی کوچک شده و سپس میتوان این سلولهای کوچک را با روش پرتودرمانی به طور کامل از بین برد.
داروهای شیمی درمانی برای آن که بتواند بیشترین تاثیر را داشته باشند، معمولا به صورت تزریق وارد رگ ها میشوند. استفاده از این داروها میتواند عوارض مختلفی را برای بیمار به همراه داشته باشد که از جمله مهمترین عوارض آن را میتوان موارد زیر معرفی کرد:
- زخم دهان
- اسهال
- خستگی
- ریزش مو
- از دست دادن اشتها
همچنین باید گفت که از دیگر عوارض شیمی درمانی ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن است و از این رو فرد احتمال دارد که به انواع مختلفی از عفونتها مبتلا شود. اما با وجود این عوارض، شیمی درمانی یکی از بهترین روشهای درمان سرطان حنجره است.
بخوانید: tsh چیست
روش ستوکسیمب
در برخی از موارد نمیتوان از روش شیمی درمانی برای بهبود وضعیت بیمار استفاده کرد. به عنوان مثال هنگامی که فرد دچار بیماری قلبی و کلیوی باشد، شاید نتواند از روش شیوه درمانی استفاده کند. در این صورت بهترین روش که میتوان برای این بیماران مورد استفاده قرار داد، روش ستوکسیمب است. این روش نیز مانند روش شیمی درمانی سلولهای سرطانی را نشانه میگیرد، و با آسیب رساندن به آنها از تولید مثل و تکثیر آنها جلوگیری میکند.
برای آن که بتوان درمان سرطان حنجره را بهتر و پیشرفته تر کرد، میتوان از ستوکسیمب به همراه پرتودرمانی بهره گرفت تا درمان فرد در زمان کمتری انجام شود.
ستوکسیمب به آرامی و با دقت بسیار زیاد به روش قطرهای، داخل رگ تزریق میشود که معمولا حدود یک ساعت طول میکشد. این روش درمان سرطان حنجره یک بار در هفته و به مدت ۷ هفته ادامه پیدا میکند. ستوکسیمب مانند شیمی درمانی عوارضی دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- ضایعات پوستی
- احساس بیماری
- اسهال
- نفس نفس زدن
بخوانید: سیتولوژی چیست
نتیجه گیری
در این مقاله به روش های رایج و موثری که برای درمان سرطان حنجره انجام می شود پرداختیم. در صورت ابتلا به سرطان حنجره، که در مقاله قبلی به سرطان حنجره چیست و چه علائمی دارد پرداخته ایم که شما با داشتن این علائم به پزشک خود مراجعه کنید و در صورت تایید وجود سرطان حنجره، پزشک روش مورد نظر برای درمان آن را هم مشخص می کند که شما با اطلاع از این روش ها به خوبی به درمان آن می پردازید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.