آزمایش چکاپ چیست و چگونه انجام می شود؟
آزمایش چکاپ چیست ؟ آزمایش چکاپ شامل چندین آزمایش است که به کمک آن تمام بدن چک میشود تا در صورت وجود هر نوع مشکل و بیماری، فرد بتواند به درمان آن بپردازد. بسیاری از بیماریها اگر در مرحله اول شناخته شوند، درمان راحتتر، سریعتر و کمهزینهتری دارند ولی زمانی که بیماری پیشرفت کند این درمان سختتر شده و در مواردی ممکن است آن قدر دیر شده باشد که هیچ درمانی برای بیماری مذکور نتوان انجام داد. در نتیجه لازم است افراد هر چند وقت یک بار آزمایش چکاپ کاملی برای بدن خود انجام دهند تا از میزان سلامتشان اطمینان حاصل کنند. در این مقاله به معرفی آزمایش چکاپ، انواع آزمایشهای مرتبط به آن و چگونگی انجام این آزمایشها پرداختهایم.
در آزمایش چکاپ چه آزمایشهایی انجام میشود؟
آزمایش چکاپ کامل برای زنان و مردان شامل مواردی است که در بین هر دو مرد و زن یکسان است. برخی آزمایشها نیز وجود دارد که تنها مخصوص مردان ، زنان و یا سالمندان بوده. در ادامه به طور کامل به آزمایش چکاپ میپردازیم و میگوییم که اصلا آزمایش چکاپ چیست و چه کاربردی دارد.
آزمایشهای مربوط به سلامت قلب
در رابطه با سلامت قلب تست فشار خون، آزمایش خون، تست شاخص توده بدنی، تست ورزش و الکتروکاردیوگرام انجام میشود.
فشار خون از مواردی است که لازم است هر ماه یا یک سال یک بار بررسی شود تا مشکلی برای قلب به وجود نیاید.
از آزمایش خون برای فهمیدن بسیاری از بیماریها استفاده میشود که یکی از آنها بیماریهای قلبی خواهد بود.
در بسیاری از موارد اضافه وزن میتواند سلامت قلب را به خطر بیندازد از این رو تست شاخص توده بدنی اندازهگیری میشود تا سلامت قلب مورد بررسی قرار بگیرد.
الکتروکاردیوگرام از دسته آزمایشهای غیر تهاجمی است که به کمک آن سلامت قلب بررسی میشود.
آزمایشهای مربوط به دیابت
در آزمایشهای مربوط به دیابت، تست دیابت گرفته میشود که لازم است فرد به صورت ناشنا آزمایش خون بدهد. همچنین از دستگاهی برای تشخیص دیابت نیز میتوان استفاده کرد که در برخی از اوقات پزشک استفاده از این دستگاه را تجویز میکند.
آزمایشهای مربوط به کلیه
کلیه یکی از مهمترین اعضای بدن است که در صورت ایجاد مشکل برای این عضو از بدن سلامتی فرد به خطر بزرگی میافتد. در نیتجه آزمایشهایی که سلامت کلیه را مورد بررسی قرار دهند یکی از اصلیترین آزمایش های چکاپ کامل بدن است. در رابطه با تشخیص سلامت کلیهها آزمایش خون، آزمایش ادرار و سونوگرافی انجام می شود تا میزان سطح اوره و کراتینیت اندازهگیری شده و پزشک از روی میزان این دو مقدار، میزان سلامت کلیه را تشخیص دهد.
آزمایشهای مربوط به تیروئید
برای تشخیص بیماری تیروئید، در آزمایش خون هورمونهای T3، T4 و TSH مورد بررسی قرار میگیرد از این رو برای تشخیص این بیماری نیز از آزمایش خون استفاده میشود.
آزمایش مربوط به کبد
در زمانی که آزمایش چکاپ کامل انجام میشود، وضعیت سلامت کبدها به عنوان یکی از حیاتیترین اعضای بدن با استفاده از آزمایش آنزیم کبدی و سونوگرافی مورد بررسی قرار میگیرد. این دو آزمایش از مرسومترین آزمایشهای مرتبط به کبد هستند.
آزمایشهای مخصوص مردان
آزمایشهای PSA و تصویربرداریهای پزشکی آزمایشهایی هستند که برای تشخیص میزان سلامت پروستات مردها از آنها استفاده میشود. البته این تست برای همه مردان در حین آزمایش چکاپ انجام نمیشود و تنها با تجویز پزشک است که در رابطه با پروستات نیز آزمایشهایی باید صورت بگیرد.
آزمایشهای مخصوص زنان
آزمایش غربالگری دهانه رحم: از آزمایش غربالگری دهانه رحم که به پاپ اسمیر هم معروف است، برای تشخیص سلامت رحم و تشخیص درگیر نشدن رحم با بیماری سرطان مورد استفاده قرار میگیرد. به تمامی زنان توصیه میشود این آزمایش را حداقل سالی یک بار انجام دهند تا خیالشان در رابطه با سلامت رحمشان راحت شود.
آزمایش سرطان سینه: یکی از شایعترین بیماریها در رابطه با زنان سرطان سینه است. از این رو لازم است هر چند وقت یک بار تمامی بانوان به پزشک زنان مراجعه کرده تا آزمایشهایی را در رابطه با تشخیص سرطان سینه انجام دهند. بسته به تشخیص پزشک این آزمایش میتواند ام.آر.آی، ماموگرافی و بیوپسی یا بافتبرداری از پستان باشد.
تست غربالگری STI: از ان جایی که تست STI به تشخیص بیماریهای آمیزشی کمک میکند، به همه زنانی که رابطه جنسی را تجربه کرده باشند، انجام این تست توصیه میشود.
آزمایشهای مخصوص سالمندان
از ان جایی که افراد میانسال شرایط بدنی متفاوتی با افراد جوان دارند، دارای آزمایشهای مخصوصی برای چکاپ بدن خود هستند که از آنها میتوان به آزمایشهای مرتبط به سرطان روده، آزمایشهای مرتبط به پوکی استخوان و سونوگرافی آنوریسم آئورت شکمی اشاره کرد.
اهمیت آزمایش چکاپ کامل در چیست؟
مهمترین اهمیتی که آزمایش چکاپ کامل دارد، تشخیص بیماریهای خطرناک در مراحل اولیه است. بسیاری از بیماریها در بدن وجود دارند ولی هنوز در مراحل اولیه بوده و به مراحل پیشرفته نرسیدهاند و یا هنوز به بیماری تبدیل نشدهاند. به همین دلیل با پیشگیری و یا درمان اولیه قابل رفع خواهند بود. برخی از بیماریها علائم خاصی نداشته و یا در صورت داشتن علائم فرد متوجه آن بیماری نخواهد شد از این رو با انجام آزمایش چکاپ کامل برای بدن میتوان از تبدیل شدن چنین وضعیتهایی به بیماریهای خطرناک جلوگیری کرد. همچنین با زودتر فهمیدن بیماری و یا پیشگیری از وقع بیماری، هزینههای درمان نیز کاهش مییابد. به طور مثال بسیاری از بیماریها در مراحل اولیه توسط درمانهای خانگی درمان میشوند و دیگر نیاز به هزینههای بسیار برای درمان آنها نخواهد بود.
از طرف دیگر افراد به طور معمول همیشه نگران سلامتی خود هستند، برخی نیز با کوچکترین علائمی فکرهای منفی در رابطه با بیماریهای خطرناک کرده و موجب به وجود آمدن استرسهای بسیار میشوند. با انجام آزمایش چکاپ فرد از سلامت خود مطمئن شده و درگیر استرس بیماری نمیشود.
حرف آخر
برای اطمینان از سلامتی خود بهتر است هر چند وقت یک بار آزمایش چکاپ کاملی از بدن را انجام دهید. برای این کار لازم است به پزشک مراجعه کنید تا پزشک آزمایش چکاپ را برای شما تجویز کرده و پس از آن با مراجعه به آزمایشگاههای معتبر به به انجام آزمایش مذکور بپردازید. آزمایشگاه ایران مهر یک آزمایشگاه پاتولوژی نمونه در شهر مشهد است که با در دست داشتن تجهیزات پیشرفته و مدرن در زمینه آزمایش چکاپ میتواند تمامی آزمایشهای مرتبط به چکاپ کامل را انجام دهد تا شما نیز مجبور به استفاده از آزمایشگاههای مختلف برای تک تک آزمایشهای خود نباشید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.