سرطان سینه چیست؟ علائم و درمان
سرطان سینه نوعی بیماری است که به دلیل جهش و یا تغییر DNA سلولهای پستان در خانم ها و آقایان به وجود میآید. اما بیشترین افرادی که به این بیماری دچار میشوند، خانمها هستند. هنگامی که این عارضه در افراد شکل میگیرد، تومورهایی در سینهی افراد به وجود میآید که با اشعه ایکس میتوان متوجه آن شد و یا میتوان آن را به صورت تودهای در سینههای خود حس کرد.
اکثر تودههای پستان خوش خیم هستند و به آنها تودههای غیر سرطانی میگویند. این تودهها رشد غیر طبیعی دارند و خوشبختانه در خارج از سینه پخش نشده و از این رو خطری فرد را تهدید نمیکند. اما باید گفت که برخی از تودههای غیر سرطانی خود علت سرطان سینه میشوند. به طور کلی برای آن که بتوان متوجه شد که توده شکل گرفته بدخیم یا خوش خیم است باید توده سرطانی و تغییرات ظاهری پستان زیر نظر پزشک متخصص بررسی شود.
علت سرطان سینه چیست؟
سرطان سینه به دلیل جهش و یا تغییر DNA سلولهای پستان یا سینه به وجود میآید. علت سرطان سینه عوامل مختلفی دارد که میتوان با رعایت کردن آنها احتمال ابتلا به این عرضه را کاهش داد.
افراد، هنگامی که به این به بیماری مبتلا میشوند کنترل رشد و تقسیم سلولی در آنها مختل میشود. از این رو سلولهای جهش یافته یا کاملا از بین می روند و یا سیستم ایمنی بدن به آنها حمله میکند. اما برخی از سلولها در مقابل حمله سیستمهای ایمنی در امان میمانند و با رشد کردن، تبدیل به یک تومور در سینه خواهند شد. این موضوع را میتوان علت سرطان سینه دانست.
اما باید گفت که علل دیگری برای ابتلا به این بیماری وجود دارد که احتمال ابتلا به آن را بیش از پیش افزایش می دهد. چاقی بیش از حد و یا مصرف بی رویه الکل میتواند سبب بروز این عارضه در بدن فرد شود. از این رو برای آن که بتوانید احتمال ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهید باید تغییراتی را در رژیم غذایی خود به وجود آورید.
همچنین باید گفت که علت سرطان پستان میتواند کاملا ارثی باشد. به طور کلی افرادی که در بدن خود جهش ژنهای BRCA1 و BRCA2 را دارند، احتمال ابتلای آنها به نسبت سایر افراد بیشتر است.
به طور خلاصه تر میتوان علت سرطان سینه را به شکل زیر بیان کرد:
- جهش یا تغییر در DNA سلولهای پستان
- رژیم غذایی نادرست و چاقی مفرط
- مصرف بی رویه مشروبات الکی
- جهشهای ژنهای BRCA1 و BRCA2 در بدن
بیشتر بخوانید: سرطان معده چیست؟
روشهای تشخیص سرطان سینه
روش های مختلفی برای تشخیص سرطان سینه وجود دارد که با استفاده از آنها می توان وجود یا عدم وجود سرطان را متوجه شد و همچنین علت سرطان سینه را فهمید. این موارد به شرح زیر هستند:
- ماموگرافی
- سونوگرافی
- ام آر آی (MRI)
- نمونه برداری یا بیوپسی
ماموگرافی
در ماموگرافی از اشعههای ایکس برای عکس برداری از سلولهای پستان استفاده میکنند. این روش یکی از بهترین روشها برای تشخیص سرطان سینه است. از روش ماموگرافی به عنوان ساده و سریعترین روش برای تشخیص علت سرطان سینه یاد میکنند. در این روش خطرات ناشی از برخورد اشعه ایکس به بدن بسیار ناچیز است و میتوان از آن صرف نظر کرد.
سونوگرافی
یکی دیگر از راههای تشخیص سرطان پستان سونوگرافی است. در این روش بر خلاف روش ماموگرافی از امواج صوتی برای بررسی تودههای پستانی استفاده میکنند. معمولا این روش زمانی مورد استفاده قرارمیگیرد که تشخیص علت سرطان سینه برای پزشک سخت شده باشد. به عنوان مثال در صورتی که بافت پستان در بیمار سفت و فشرده شده باشد، تشخیص برای پزشک سخت و پیچیده میشود. از این رو بهتر است که برای تشخیص از این روش بهره گرفت. علاوه بر این موضوع برای افرادی که سن بالایی نیز دارند، سونوگرافی روش بهتری است.
ام آر آی (MRI)
ام آر آی را میتوان کمک کننده آزمایش سونوگرافی و ماموگرافی معرفی کرد. سلولهای سرطانی مخفی را میتوان به کمک آزمایش ام آر آی شناسایی کرد. معمولا از این روش برای افرادی که سینهی خود را پروتز کردهاند و یا در گذشته تحت عمل جراحی قرار گرفتهاند، برای تشخیص علت سرطان سینه استفاده میشود.
نمونه برداری یا بیوپسی
اگر معاینات و نتایج تصویر برداریهای پستان غیر منطقی باشد، از روش بیوپسی برای تشخیص بیماری استفاده میکنند. روشهای مختلفی برای این امر وجود دارد که میتوان به نمونه برداری با سوزن باریک و نمونه برداری بافتی به وسیلهی سوزن اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: آزمایش های ضروری برای خانم ها
آیا سرطان سینه کشنده است؟
هنگامی که افراد به سرطان سینه دچار میشوند، روحیه خود را میبازند و با استرس و نگرانیهای بسیار شرایط را برای خود وخیمتر میکنند. بیماری سرطان سینه در بین بانوان بسیار رواج دارد و دلیل مرگ میر زیاد این بیماری به دلیل خطرناک بودنش نیست. هرچه میزان افرادی که به یک بیماری یا سرطان مبتلا میشوند، بیشتر باشد، طبیعا آمار مرگ و میر آن نیز افزایش مییابد. پس این که گفته میشود سرطان پستان بعد از سرطان ریه، بیشترین مرگ میر را داشته، ترسناک نیست.
خوشبختانه، امروزه با توجه به پیشرفت علم و تجهیزات پزشکی تشخیص سرطان پستان و علت سرطان سینه بسیار راحت و آسان شده است. علاوه بر آن این بیماری را میتوان با روش غربالگری درمان کرد. پیشرفت در زمینهی غربالگری سبب شده است تا بسیاری از بیماران از این عارضه جان سالم به در ببرند. طبق آخرین آماری که در آمریکا گرفته شده است، تنها ۶٫۱ درصد از مبتلایان به سرطان سینه جان خود را از دست دادهاند. با توجه به این توضیحات باید گفت که در صورت بروز این بیماری، باید در کامل خونسردی علت سرطان پستان را متوجه شوید و با استفاده از روشهای مختلف درمان خود را آغاز کنید.
نشانه های سرطان پستان
ترشحات نوک سینه
سرطان سینه انواع مختلفی دارد که هر کدام از آنها دارای نشانههای مختلفی هستند. از این رو باید با علائم این بیماری آشنا باشید، تا در صورت بروز نشانه های سرطان سینه سریعاً به پزشک مراجعه کنید. اما در صورت وجود نشانه های سرطان سینه، ترس و اضطراب به خود راه ندهید، چرا که در خیلی از این مواقع، این علائم فقط شبیه به سرطان سینه هستند و خطری برای فرد ندارند. برای انجام آزمایشات سرطان سینه باید به آزمایشگاههای معتبری مراجعه کنید که جواب آزمایشهای آنها درست و دقیق باشد. آزمایشگاه ایرانمهر از جملهی این آزمایشگاههای معتبر است که در صورت بروز نشانه های سرطان سینه که در ادامه آنها را بیان میکنیم میتوانید به این آزمایشگاه مراجعه کنید.
یکی از علائمی که میتواند نشان دهنده سرطان سینه باشد، ترشحاتی رقیق یا غلیظ از نوک سینه است. این ترشحات رنگ های مختلفی دارد، یا شیری رنگ بوده و یا به رنگهای زرد، سبز و قرمز نزدیک است. برای بانوان شیرده، ترشحات شیری رنگ کاملا طبیعی بوده و جای نگرانی ندارد. با وجود اینکه ترشحات سینه یکی از نشانههای سرطان سینه است، اما باید گفت که در اکثر این مواقع؛ این ترشحات به دلایل غیر سرطانی مربوط میشود.
از جمله دلایل که سبب ترشحات سینه میشود، میتواند یکی از دلایل زیر باشد:
- عفونت سینه
- عارضههایی نظیر اختلال در غده تیروئید
- تغییرات فیزیولوژی بدن
- مصرف قرص ضد بارداری
به طور کلی ترشحات سینه میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که یکی از آنها سرطان سینه است و از این رو اگر ترشحات سینه دارید، بدون هیچ نگرانی به پزشک متخصص مراجعه کنید.
تغییر بافت
یکی دیگر از نشانه های سرطان سینه تغییر در بافت پوست است که بروز آن در افرادی که به این عارضه دچار هستند، احتمال زیادی دارد. معمولا افراد پس از ابتلا به این سرطان، سلولهای پوستی آن ها دچار تغییر و التهاب شده که این موضوع سبب تغییر بافت و رنگ سینهها میشود.
بیشتر بخوانید: آزمایش آنتی بادی چیست؟
تغییر بافت سینهها به دو حالت مختلف رخ میدهد که این دو حالت به شرح زیر هستند.
- اولین عامل را میتوان پوسته پوسته شدن اطراف سینهها دانست. در این حالت پوست سینه به حالت یک پوست آفتاب زده در میاید و کاملا خشک است.
- یکی دیگر از عواملی که نشان از تغییر بافت سینه دارد، ضخیم شدن پوست آن است.
علاوه بر این دو مورد احتمال آن که تغییر بافت به شکل خارش نیز باشد، وجود دارد. البته باید گفت که این عارضه شایع نیست ولی وجود آن میتواند نشان دهنده سرطانی نادر به نام پاژه باشد.
به طور کلی اگر این نشانهها را حس کردید، حتما باید به پزشک مراجعه کنید تا اگر به این سرطان دچار هستید، سریعا درمان خود را آغاز کنید.
بیشتر بخوانید: آزمایش های ضروری آقایان
کم رنگ شدن نوک سینه
برخی از افراد به مرور شاهد تغییر رنگ سینه خود میشوند که این مورد میتواند نشان دهنده سرطان سینه باشد. سلولهای سرطانی تغییرات مختلفی را در بدن به وجود میآورند که یکی از آنها تولید مایعات لنفاوی است. این مایعات سبب میشوند که پوست کم رنگ شود، در اصطلاح پزشکان به این رنگ پوست پرتقالی میگویند. از این رو در هر قسمت از بدن که با چنین رنگی مواجه شدید، حتما به پزشک مراجعه کنید. از دیگر مواردی که تولید مایع لنفاوی ایجاد میکند، تورم و یا سوراخ شدن پوست است که میتواند یکی از نشانه های سرطان سینه باشد.
بیشتر بخوانید: خواندن آزمایش پاتولوژی
تغییر غدد لنفاوی
احتمال آن که سلولهای سرطانی به سمت زیر بغلها حرکت کنند نیز وجود دارد. اگر سلولهای سرطان از سینه خارج شوند اولین جایی که احتمال آلودگی آن وجود دارد، گرههای لنفاوی است که در اطراف زیر بغل قرار دارد. گرههای لنفاوی به عنوان مجموعهای از بافت سیستم ایمنی معرفی میشوند که اندازه کوچکی دارند و شکل آنها دایرهای شکل است. وظیفهی گرههای لنفاوی این است که سلولهای مضر نظیر ویروس، باکتری و سلولهای سرطانی را به خود جذب کرده تا از آلوده شدن قسمتهای مختلف بدن جلوگیری کنند. از این رو اگر سلولهای سرطانی از گره لنفاوی رد شوند و به زیر بغلها برسند احتمال ابتلا فرد به سرطان افزایش مییابد. از جمله نشانههایی که فرد پس از بروز چنین اتفاقی، با آن روبهرو میشود خارش و تورم پوست است. علاوه بر تورم در برخی موارد فرد میتواند سلولهای سرطانی را در اطراف استخوان ترقوه خود نیز حس کند.
بیشتر بخوانید: آزمایش آنزیم کبد چیست؟
اما بروز چنین عواملی را نیز نمیتواند به طورحتم حاکی از سرطان سینه باشد چرا که عوامل مختلفی میتواند سبب تغییر بافت لنفاوی شود. با مراجعه به پزشک و انجام آزمایشات مختلف میتوان وجود یا عدم وجود سلولهای سرطانی را متوجه شد.
احساس درد در سینه یا نوک آن
بیماری سرطان معمولا سلولهای پوستی را تحت الشعاع خود قرار میدهد و به همین دلیل احتمال دارد فرد در صورت ابتلا به چنین بیماری با احساس درد و انواع مختلف حساسیتهای پوستی روبهرو شود. در اغلب مواقع سرطان سینه بدون درد بوده و احتمال آن که درد سینهها حاکی از وجود سرطان باشد، بسیار کم است. اما با این وجود بهتر است که هر نشانهای که شما را به شک وامیدارد را جدی بگیرید تا در صورت داشتن سرطان قبل از وخیم شدن آن بتوانید اقدام به درمان آن کنید.
بیشتر بخوانید: آزمایش اکو قلب چیست؟
انقباض و وارونگی نوک سینهها
انقباض و وارونگی نوک سینهها را می توان یکی دیگر از نشانه های سرطان سینه به حساب آورد. برخی از افراد پس از ابتلا شدن به این بیماری متوجه معکوس شدن نوک سینههای خود میشوند. همچنین احتمال آن که اندازه سینههای با یگدیگر فرق کند نیز وجود دارد. یکی دیگر از مواردی که سبب تغییر ظاهر نوک سینهها میشود، تخمگ گذاری و یا سایر مراحل قاعدگی است و به همین دلیل در صورت چنین تغییراتی دچار استرس و نگرانی نشوید. اما این موضوع را جدی بگیرید و به پزشک متخصص مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید: خواندن آزمایش خون؟
راه های درمان سرطان سینه
راه های درمان سرطان سینه روز به روز در حال بهبود و پیشرفته شدن است و از این رو افراد برای درمان راه حلهای مختلفی پیش رویشان بوده و همچنین پزشکان در انتخاب بهترین روش درمانی دچار محدودیت نیستند و دستشان در انتخاب روشهای مختلف کاملا باز است. به طور کلی برای درمان سرطان سینه دو هدف مشخص و بزرگ وجود دارد، اول آن که باید سلولهای سرطان سینه تا حد زیادی از بدن خارج شوند و هدف دوم نیز این است که با استفاده از راه درمان سرطان سینه احتمال بازگشت بیماری را به حداقل رساند. برای درمان سرطان سینه روشهای مختلفی وجود دارد که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درمان موضعی
- درمان سیستمیک
- درمان با استفاده از روش هورمون درمانی
- درمان هدفمند
در ادامه با هر کدام از این موارد بیش از پیش آشنا میشود تا آگاهی خود را در این زمینه افزایش دهید.
درمان موضعی
یکی از راههایی که برای درمان مورد استفاده قرار میگیرد، درمان موضعی سرطان سینه است. در این روش بدون آن که بر روی قسمتهای مختلف بدن تاثیر گذاشته شود، تومور و عارضه درمان میشود. بسیاری از بانوان برای درمان سرطان سینه خود به انواع مختلف عمل جراحی نیاز دارند. همچنین با توجه به نوع سرطان و میزان پیشرفت آن، شاید علاوه بر عمل جراحی به راههای دیگری درمان سرطان سینه نیز نیاز باشد. به طور کلی درمان به روش موضعی به دو روش مختلف انجام میشود که این روشها عبارتانداز: جراحی و رادیوتراپی.
جراحی یکی از روشهای مناسب درمان موضعی
جراحی یکی از راه های درمان سرطان سینه است. این شیوه برای درمان بیماران بسیار رواج دارد. برای جراحی سرطان سینه راههای و عملهای مختلفی وجود داشته که استفاده از بهترین نوع آن بسته به وضع بیمار دارد. به طور کلی در این روش، جراحی میتواند به دلیل یکی از موارد زیر مورد استفاده قرار گیرد:
- برداشتن سرطان تا جایی که پزشکان مقدور به انجام آن هستند. این روش به نام جراحی حفظ پستان یا ماستکتومی معروف است.
- برای آن که متوجه شد آیا سرطان به غدد لنفاوی زیر بازو نیز رسیده است یا خیر؟
- بعد از برداشتن سرطان امکان تغییر شکل پستان وجود دارد و در این زمان برای ترمیم شکل پستان از عمل جراحی بهره میگیرند.
- برای کاهش علائم و نشانه های سرطان پستان.
همچنین دلایل دیگری برای جراحی سرطان سینه وجود دارد که پزشکان با توجه به موارد مختلف به این موضوع که آیا بیمار به عمل جراحی نیاز داشته یا خیر، پی میبرند. همچنین راه های درمان سرطان سینه روشهای مختلفی دارد که پزشکان با توجه به مشکل و عارضه پیش رویشان بهترین عمل جراحی را انتخاب میکنند.
از بین بردن سلولهای سرطانی با رادیوتراپی
در بین روشهای مختلف برای از بین بردن سلولهای سرطانی باید گفت که رادیوتراپی یا پرتودرمانی یکی از بهترین روشها برای این موضوع است. بسیاری از بیماران علاوه بر استفاده از راه های درمان سرطان سینه به رادیو تراپی نیاز پیدا میکنند. رادیوتراپی زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که بیمار در یکی از موقعیتها زیر باشد:
- پس از انجام عمل جراحی این امکان وجود دارد که سرطان فرد مجدد برگردد و از این رو با استفاده از پرتو درمانی میتوان این احتمال را به حداقل کاهش داد.
- اگر سرطان به قسمتهای مختلف بدن نظیر مغز و استخوانها سرایت کرده باشد، کنترل آن سخت میشود و در این زمان در بین راه های درمان سرطان سینه، پرتودرمانی بسیار مناسب است.
- اگر سرطان از ۵ سانتی متر بیشتر باشد و یا اگر سرطان در غدد لنفاوی دیده شود شما نیاز به رادیولوژی دارید. به طور کلی معمولا پس از عمل جراحی ماستکتومی، از این روش برای ادامه درمان استفاده میکنند.
بیشتر بخوانید: آنتی بادی چیست؟
درمان سیستمیک
از جمله مهمترین روشهای درمانی که در روش سیستمیک مورد استفاده قرار میگیرد، استفاده از قرصها برای درمان سرطان سینه است. به طور کلی یکی از راه های درمان سرطان سینه استفاده از قرصهای مختلف و مرغوب بوده که دارای انواع مختلفی هستند. داروها هم میتوانند از این طریق وارد بدن شوند و هم این امکان وجود دارد که این داروها به صورت مستقیم به خون تزریق شوند. روشهای دارویی دارای روشهای متنوع و مختلف است که در ادامه مهمترین آنها را بیان میکنیم:
شیمی درمانی
در شیمی درمانی پزشکان از داروهای ضد سرطان استفاده میکنند. این داروها همانطور که گفته شد از طریق دهان یا تزریق به خون، وارد بدن میشوند و از آن زمان این داروها برای حمله به سلولهای سرطانی مورد استفاده قرار میگیرند. روشهای مختلفی برای درمان سرطان سینه از طریق شیمی درمانی وجود دارد که مهمترین آنها به شرح زیر هستند.
بیشتر بخوانید: آزمایش سیتولوژی چیست؟
شیمی درمانی سرطان سینه نئوادجوانت
در مواقعی که تومور سینهها، اندازه بزرگی داشته باشد، با استفاده عمل جراحی میتوان آن را به طور کامل از بدن خارج کرد. از این رو با استفاده از شیمی درمانی سرطان سینه نئوادجوانت میتوان مقداری از سلولهای سرطانی را قبل از عمل جراحی نابود کرد. این روش یکی از راه های درمان سرطان سینه مورد استفاده قرار میگیرد.
شیمی درمانی سرطان سینه ادجوانت
این امکان وجود دارد که بعد از عمل جراحی مقداری از سلولهای سرطانی در بدن باقی بماند از این رو پزشکان شیمی درمانی سرطان سینه ادجوانت را تجویز میکنند. البته باید گفت که قبل از آن که فرد شیمی درمانی را آغاز کند، از او آزمایشات مختلف نظیر معاینات جسمی، آزمایش خون و… گرفته میشود، تا پزشک متوجه شود که آیا این داروها بر روی فرد تاثیر گذار است یا خیر؟
درمان با استفاده از روش هورمون درمانی
در بعضی از سرطانهای سینه شاهد آن هستیم که بیماری تحت تاثیر هورمونهای استروژن و پروژسترون قرار میگیرند. سلولهای سرطانی دارای گیرندههایی هستند که با استفاده از آنها میتوانند به استروژن و پروژسترون وصل شوند و به مرور رشد کنند. در روش هورمون درمانی با استفاده از قرصها از اتصال سلول سرطانی به استروژن و پروژسترون جلوگیری میشود. هرمون درمانی به دو روش مختلف انجام میشود که عبارتانداز:
- تعدیل کننده های انتخابی گیرنده استروژن (SERMs)
- مهارکننده های آروماتاز
بیشتر بخوانید: چکاپ چیست؟
درمان هدفمند
برخی از تومورهای پستان پروتین HER2 بسیار زیادی را تولید میکنند. از این رو برخی از داروهای بیولوژیکی هستند که از تولید بیش از اندازه HER2 جلوگیری کرده و منبعی که سلول از آنها انرژی دریافت میکرده را قطع میکنند. از این روش معمولا برای مواقعی که بیماری بسیار گسترش یافته، استفاده میشود تا وضع بیمار بیش از پیش بدتر نشود. این روش معمولا با راه های درمان سرطان سینه به طور همزمان مورد استفاده قرار میگیرد.
نتیجهگیری
سرطان سینه از جمله سرطانهای رایج در بین بانوان است که دلایل مختلفی در بروز آن دخیل هستند. اضافه وزن یکی از مهمترین دلایلی است که افراد را به این بیماری دچار میکند. مصرف مشروبات الکی از دیگر عوامل تاثیر گذار در بروز سرطان سینه است. همچنین علت سرطان سینه میتواند وراثت باشد. این بیماری بر خلاف تصور عموم افراد، فقط مختص به بانوان نیست بلکه برخی از مردان نیز به آن دچار میشوند.
امروزه با وجود پیشرفت تجهیزات پزشکی، به راحتی میتوان این بیماری را با استفاده از ماموگرافی، سونوگرافی، ام آر آی و بیوپسی تشخیص داد. پس از آن با استفاده از روشهای مختلف آن را درمان کرد. به طور کلی میتوان گفت این سرطان به مانند گذشته ترسناک نیست چرا که روشهای زیادی برای درمان آن به وجود آمده است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.